Ερευνητές από το Penn State και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison μελέτησαν δύο νοητικές τεχνικές (mind hacks) για την αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη και τη μέση, οι οποίες αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές με τη λήψη φαρμάκων.
Στα πλαίσια της πρόσφατης μελέτης που ερεύνησε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, 770 ενήλικες με χρόνιο πόνο στη μέση παρακολουθήθηκαν για διάστημα ενός έτους, καθώς δοκίμαζαν δύο διαφορετικές μορφές θεραπειών χωρίς φαρμακευτική αγωγή:
- Θεραπεία βασισμένη στην ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Therapy – MBT)
- Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy – CBT)
Η MBT, που μαθαίνει ουσιαστικά τους ανθρώπους να εστιάζουν στο παρόν, βασίζεται σε αρχαίες ανατολικές παραδόσεις διαλογισμού. Η CBT είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους.
Η MBT στοχεύει να βοηθήσει τον ασθενή να αναπτύξει μια πιο υγιή σχέση αποδοχής με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ενώ η CBT επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τις καταστάσεις και πώς αυτές οι σκέψεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας.
Στόχος και των δύο θεραπειών είναι η αλλαγή των μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Πόνος στη μέση: Η έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ισάριθμα και ακολούθησαν τις δύο παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Και οι δύο θεραπείες περιλάμβαναν οκτώ εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας δύο ωρών σε ομαδικό πλαίσιο και υπό την καθοδήγηση έμπειρων θεραπευτών, καθώς και καθημερινή εξάσκηση στο σπίτι, η οποία προτεινόταν ως μέρος της διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, και οι δύο ομάδες εμφάνισαν σημαντική βελτίωση, με λιγότερο έντονο πόνο, βελτιωμένη σωματική λειτουργία και γενικά καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η εξάρτηση των συμμετεχόντων από τα φάρμακα είχε μειωθεί. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια φάρμακα είχαν συνταγογραφηθεί για τον πόνο τους.
Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι η MBT θα ήταν πιο αποτελεσματική, αλλά και οι δύο θεραπείες βρέθηκε ότι προσφέρουν παρόμοια ανακούφιση.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:
«Η MBT και η CBT συνδέθηκαν με ασφαλείς βελτιώσεις στον πόνο και τα λειτουργικά αποτελέσματα σε ενήλικες που πλήττονται από χρόνιο πόνο στην πλάτη και τη μέση. Πρέπει να υποστηρίξουμε την διάδοση και εφαρμογή των αποδεδειγμένων ψυχολογικών θεραπειών για τον χρόνιο πόνο και την κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά προγράμματα».
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νοητικές τεχνικές είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, διαπίστωσε ότι η γνωσιακή θεραπεία βασισμένη στην ενσυνειδητότητα (MBCT) είχε παρόμοια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στην αντιμετώπιση της ψυχικής διαταραχής.
Σε άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η CBT μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) σε σύγκριση με τα φάρμακα. Η μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 500 ασθενείς, διαπίστωσε ότι η συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου μείωσε σημαντικά τα επώδυνα συμπτώματα.