Οι λάτρεις του μωβ μπορεί να σοκαριστούν όταν μάθουν ότι το αγαπημένο τους χρώμα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, καθώς μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι απλά το δημιουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη Daily Mail, ανακάλυψαν ότι όταν βλέπουμε ταυτόχρονα κόκκινα και μπλε μήκη κύματος φωτός, προκαλείται σύγχυση στα μάτια και στον εγκέφαλο, επειδή τα χρώματα αυτά βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του φάσματος του ορατού φωτός.
Για να το αντισταθμίσει αυτό, ο εγκέφαλος κάμπτει το φάσμα σε έναν κύκλο, ενώνοντας το μπλε και το κόκκινο για να φτιάξει το μωβ.
Αν και αυτό το χρώμα είναι «πραγματικό» με την έννοια ότι μπορούμε να το δούμε, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του εγκεφάλου να επιλύσει τη σύγχυση μεταξύ δύο αντίθετων μηκών κύματος του φωτός.
Το χρήσιμο ακρωνύμιο ROYGBIV χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, indigo και βιολετί.
Όταν το φως εισέρχεται στα μάτια σας, ενεργοποιούνται τα ειδικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, υπεύθυνα να αναλύουν τα χρώματα και να αντιλαμβάνονται τη φωτεινότητα του φωτός, που ονομάζονται κωνία.
Αυτοί οι «αισθητήρες σας βοηθούν» να βλέπετε το χρώμα και υπάρχουν τρεις τύποι: ένας για τα μικρά μήκη κύματος (αισθητήρες S, οι οποίοι ανιχνεύουν τα μπλε και τα βιολετί), ένας για τα μεσαία μήκη κύματος (αισθητήρες Μ, οι οποίοι ανιχνεύουν τα πράσινα και τα κίτρινα) και ένας για τα μεγάλα μήκη κύματος (αισθητήρες L, οι οποίοι ανιχνεύουν τα κόκκινα και τα πορτοκαλί).
Όταν ένα συγκεκριμένο χρώμα φωτός φτάνει στο μάτι, ενεργοποιούνται τα αντίστοιχα κωνία.
Τα ειδικά κύτταρα στέλνουν στη συνέχεια σήματα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.
Αρχικά, ο θάλαμος, ο οποίος επεξεργάζεται τις αισθήσεις του σώματός σας, λαμβάνει τα σήματα και ξεκινά τη διαδικασία να καταλάβει τι βλέπουμε
Στη συνέχεια, τα σήματα πηγαίνουν στον οπτικό φλοιό, όπου ο εγκέφαλος αναλύει ποια κωνία ενεργοποιήθηκαν και πόσο έντονα.
Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσει το ακριβές χρώμα.
Εάν το φως εμπίπτει μεταξύ δύο χρωμάτων -όπως μεταξύ του μπλε και του πράσινου- μπορεί να ενεργοποιήσει τόσο τα κωνία S όσο και τα κωνία Μ.
Ο εγκέφαλος συγκρίνει πόσο ενεργοποιείται κάθε κώνος για να καθορίσει το τελικό χρώμα.
Αυτό το σύστημα μας επιτρέπει να βλέπουμε όχι μόνο τα βασικά χρώματα, αλλά και τα μείγματα και τις ενδιάμεσες αποχρώσεις, όπως το γαλαζοπράσινο ή το τυρκουάζ.
Συνολικά, τα μάτια και ο εγκέφαλός μας μπορούν να αναγνωρίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο διαφορετικά χρώματα.
Θα πίστευε κανείς ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το μωβ με τον ίδιο τρόπο. Εξάλλου, δεν είναι απλώς ένα μείγμα από κόκκινα και μπλε μήκη κύματος;
Είναι, αλλά επειδή το κόκκινο και το μπλε βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του φάσματος του ορατού φωτός, δεν θα έπρεπε να μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα νέο χρώμα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον εγκέφαλό μας.
Ο εγκέφαλος συγκρίνει πόσο ενεργοποιείται κάθε κώνος για να καθορίσει το τελικό χρώμα.
Αυτό το σύστημα μας επιτρέπει να βλέπουμε όχι μόνο τα βασικά χρώματα, αλλά και μείγματα και ενδιάμεσες αποχρώσεις, όπως το γαλαζοπράσινο ή το τυρκουάζ.
Συνολικά, τα μάτια και ο εγκέφαλός μας μπορούν να αναγνωρίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο διαφορετικά χρώματα.
Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος βάζει τρικλοποδιά όταν ενεργοποιούνται τόσο τα κωνία S (μπλε/βιολετί φως) όσο και τα κωνία L (κόκκινο φως).
Για να ξεπεραστεί αυτή η σύγχυση, ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα κάμπτει το φάσμα του ορατού φωτός σε έναν κύκλο έτσι ώστε το κόκκινο και το μπλε/βιολετί να μπορούν να ενωθούν, με αποτέλεσμα το μοβ.
Έτσι, ο εγκέφαλός μας μας πείθει ότι βλέπουμε ένα χρώμα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Εάν το μωβ είναι το αγαπημένο σας χρώμα, πείτε ένα ευχαριστώ στον εγκέφαλό σας που το επινόησε για εσάς.
Από την Γεωργία Κανδρή