Η 50χρονη Τοουάνα Λούνεϊ από τις ΗΠΑ υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση το Νοέμβριο. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, μια τεχνική που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

Το μόσχευμα λειτούργησε για 130 ημέρες, ένα ρεκόρ για τις ξενομεταμοσχεύσεις. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την ξενομεταμόσχευση.

Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση, το σώμα της Τοουάνα άρχισε να απορρίπτει το όργανο και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεση.

«Για πρώτη φορά από το 2016 χάρηκα τους φίλους και την οικογένειά μου έχοντας χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να τα προγραμματίζω όλα με βάση το πλάνο της αιμοκάθαρσης», ανέφερε η ασθενής σε ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «αισθάνεται ευγνωμοσύνη, παρόλο που το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα περίμενε όλος ο κόσμος».

Η ιστορία της Λούνεϊ από τις ΗΠΑ

Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.

«Είναι σαν μια νέα αρχή. Η ενέργεια που έχω είναι καταπληκτική. Το να έχεις έναν λειτουργικό νεφρό, και να το αισθάνεσαι, είναι απίστευτο», είχε δηλώσει η 50χρονη στο Associated Press, μετά τη μεταμόσχευση.

Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι. Τα αίτια της απόρριψης ερευνώνται, ωστόσο προηγουμένως είχαν μειωθεί τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λάμβανε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη που δεν σχετιζόταν με το νεφρό.

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, εξήγησε ο Μοντγκόμερι.