Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες και θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μεσογειακή διατροφή είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρότυπο, φημισμένο για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες, οι οποίες υποστηρίζονται ευρέως σε μελέτες.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά τη μεσογειακή δίαιτα καθώς συμβάλλει, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλή χοληστερόλης και της υπέρτασης.
Μάλιστα, μελέτη σε περισσότερες από 10.000 γυναίκες ηλικίας 57 έως 61 ετών έδειξε ότι εκείνες που ακολουθούσαν ένα μεσογειακό διατροφικό πρότυπο είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 70 ή και περισσότερο χωρίς να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις.
Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που αναδεικνύουν τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ιατρικά εδώ και αιώνες. Η πιο πρόσφατη, που δημοσιεύθηκε στο στο Food Bioscience, εξετάζει το σκόρδο, τον κράταιγο, το σαφράν, την ελιά, το δεντρολίβανο και το σταφύλι.
Αναλύοντας τόσο την παραδοσιακή γνώση όσο και τη σύγχρονη έρευνα, οι επιστήμονες από την Ισπανία, τη Χιλή και την Κούβα χαρτογράφησαν πώς λειτουργούν οι ενώσεις σε αυτά τα φυτά για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας:
- Το σκόρδο περιέχει ισχυρές ενώσεις που κάνουν περισσότερα από το να αρωματίζουν απλώς το φαγητό μας. Χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, καταπολεμούν τη φλεγμονή και ενεργοποιούν αντιοξειδωτικές οδούς που μπορεί να επιβραδύνουν την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).
- Ο κράταιγος περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Η κουερσετίνη, συγκεκριμένα, λειτουργεί παρόμοια με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση αναστέλλοντας ένα ένζυμο που εμπλέκεται στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το χλωρογενικό οξύ βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
- Το σαφράν έχει αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
- Οι ενώσεις της ελιάς λειτουργούν μέσω πολυάριθμων οδών για την προστασία της υγείας της καρδιάς. Αποτρέπουν το σχηματισμό αρτηριακής πλάκας και βελτιώνουν τόσο την αρτηριακή πίεση όσο και το λιπιδικό προφίλ.
- Το δεντρολίβανο προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
- Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, τα σταφύλια έχουν συνδεθεί με τον αποτελεσματικό έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αφού μειώνει την ποσότητα νατρίου στο σώμα.