Οι γυναίκες φαίνεται να είναι σε ευνοϊκή θέση σε σχέση με τους άντρες, όσον αφορά στο ζήτημα του πόνου. Τι είναι αυτό που τις βάζει σε πλεονεκτική θέση; Η απάντηση είναι απλή: η φύση τους! Σε πρόσφατη έρευνα ανακαλύφθηκε ένας νέος μηχανισμός που ενεργοποιείται από τις γυναικείες ορμόνες μέσω ενός ανοσοκυττάρου και δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι γυναικείες ορμόνες μπορούν να καταστέλλουν τον πόνο, κάνοντας τα ανοσοκύτταρα κοντά στον νωτιαίο μυελό να παράγουν οπιοειδή. Αυτό έχει τη δυνατότητα να σταματά τα σήματα του πόνου, προτού αυτά φτάσουν στον εγκέφαλο.
Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται εξαιρετικά σημαντική για την ανθρωπότητα, καθώς μπορεί στο μέλος να βοηθήσει τους επιστήμονες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον χρόνιο πόνο.
Ενδέχεται επίσης να εξηγήσει γιατί ορισμένα παυσίπονα λειτουργούν καλύτερα για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες και γιατί οι γυναίκες μετά απο την εμμηνόπαυση βιώνουν περισσότερο πόνο.
Πόνος και γυναίκες, τι λέει η έρευνα
Στη μελέτη, αποκαλύπτεται ένας εντελώς νέος ρόλος για τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (T-regs), τα οποία είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής.
Με βάση την εν λόγω μελέτη, το γεγονός ότι υπάρχει μια εξαρτώμενη από το φύλο επίδραση σε αυτά τα κύτταρα, η οποία καθοδηγείται από τις γυναικείες ορμόνες, την οιστραδιόλη και την προγεστερόνη, και ότι αυτό το γεγονός δεν σχετίζεται καθόλου με οποιαδήποτε ανοσολογική λειτουργία, είναι πολύ ασυνήθιστο και γι’ αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον συγκεκριμένο τύπο ανοσοκυττάρων στα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, τις λεγόμενες μήνιγγες.
Αυτό που διαφάνηκε στην έρευνα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί τα περιβλήματα αυτά του εγκεφάλου για να επικοινωνεί με απομακρυσμένα νευρώνες που ανιχνεύουν την αίσθηση στο δέρμα.
Η επικοινωνία αυτή ξεκινά όταν ένας νευρώνας, συχνά κοντά στο δέρμα, ανιχνεύει κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο νευρώνας στέλνει τότε ένα σήμα στον νωτιαίο μυελό.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν τα συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα, που αφθονούν σε αυτά τα εγκεφαλικά περιβλήματα, αφαιρεθούν, αυτό θα επηρεάσει τις γυναίκες, κάνοντάς τις πιο ευαίσθητες στον πόνο, ενώ δεν θα συνέβαινε το ίδιο με τους άντρες.
Τα ευρήματα αναφέρουν, ότι οι γυναικείες ορμόνες, η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη, προκαλούν τα κύτταρα να παράγουν εγκεφαλίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ανακουφίζει από τον πόνο.
Νέες θεραπείες
Σίγουρα μια περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον τρόπο που ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά από τις γυναικείες ορμόνες θα ήταν πολύ χρήσιμη, μιας και η εξέλιξη της συγκεκριμένης γνώσης θα συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών για αυτές, καθώς από προηγούμενες μελέτες φαίνεται ότι το έχουν πολλή ανάγκη. Γιατί αυτό;
Γιατί, στις εν λόγω παλαιότερες έρευνες, είχε διαπιστωθεί κάτι για τη σχέση γυναικών και πόνου, που μοιάζει αντίθετο με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας.
Οι ερευνητές είχαν σημειώσει ότι εξαιτίας της έκλυσης λεπτίνης, μιας ορμόνης που έχει συνδεθεί με αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να υποφέρουν από χρόνιο πόνο, σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τι θα γινόταν, όμως, αν τα νέα δεδομένα εξουδετέρωναν αυτό το αρνητικό παράγοντα;