Αν ακούγοντας τον όρο «διατροφικές διαταραχές» ή σκέφτεστε το θέμα της ανασφάλειας σχετικά με την εικόνα του σώματος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ορισμένων ειδών διατροφικών διαταραχών, σκέφτεστε κοπέλες στην εφηβεία, δεν είστε οι μόνοι. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι πιο κοινά συνήθως σε αυτή τη φάση της ζωής, ωστόσο, μπορούν να προκύψουν και αργότερα, σε ηλικίες 30, 40, 50 ετών…

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έκθεση, οι περίοδοι σχετικού κινδύνου για τις γυναίκες είναι οι εξής: η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η περιεμμηνόπαυση- εμμηνόπαυση.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση έδειξε ότι οι τρεις ομάδες με τις υψηλότερες ανησυχίες για το σώμα τους είναι τα έφηβα κορίτσια ηλικίας 15–17 ετών (39,9%), οι γυναίκες ηλικίας 55–64 ετών (35,7%) και οι γυναίκες ηλικίας 35–44 ετών (32,6%).

Εφηβεία

Σε ανασκόπηση μελετών στις οποίες συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από 6 έως εφήβοι ηλικίας 18 ετών, το 30% των κοριτσιών ανέφεραν διατροφικές διαταραχές, σε σύγκριση με το 17% των αγοριών. Τα ποσοστά διαταραχών ήταν υψηλότερα καθώς τα παιδιά μεγάλωναν.

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επικράτηση των διατροφικών διαταραχών εκτιμάται στο 7,5%. Σχεδόν το 70% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες με το βάρος και την εικόνα του σώματός τους στην μεταγεννητική περίοδο.

Περίοδος περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυση

Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 73% των γυναικών μέσης ηλικίας 42–52 ετών είναι δυσαρεστημένες με το βάρος του σώματός τους. Η επικράτηση των διατροφικών διαταραχών είναι περίπου 3,5% για τις γυναίκες άνω των 40 ετών και 1–2% στους άντρες αντίστοιχων ηλικιών.

Τι συμβαίνει;

Αν και δεν είναι γνωστοί με ακρίβεια οι μηχανισμοί που προκαλούν τους κινδύνους διατροφικών διαταραχών και δυσαρέσκειας με το σώμα κατά τις περιόδους αυτές, είναι πιθανό να υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων, λένε οι επιστήμονες.

Αυτές οι φάσεις της ζωής περιλαμβάνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος (για παράδειγμα, διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξήσεις στην όρεξη ή σε επεισόδια υπερφαγίας και αλλαγές στη σύνθεση του σώματος. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία για το βάρος και την εμφάνιση.

Αυτές οι φάσεις μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή στην ταυτότητα και την αυτοαντίληψη.

Ένα κορίτσι που περνάει την εφηβεία μπορεί να ανησυχεί για το πώς θα μοιάζει ως “ενήλικη γυναίκα” και για τις αλλαγές στη συμπεριφορά των γύρω της, όπως η ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή.

Η εγκυμοσύνη προφανώς συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στο σώμα. Κι ενώ οι κοινωνικές πιέσεις για αδύνατη εμφάνιση μειώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι προσδοκίες επιστρέφουν μετά τη γέννα, απαιτώντας από τις γυναίκες να “επανέλθουν” γρήγορα στο βάρος που είχαν πριν.

Οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση συχνά εκφράζουν ανησυχία για τις αλλαγές στο σώμα και την απομάκρυνση από τα νεανικά ιδανικά ομορφιάς.

Αυτές οι περίοδοι της ζωής μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά στρεσογόνες, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Για παράδειγμα, ένα κορίτσι στην εφηβεία μπορεί να αντιμετωπίζει περισσότερες ενήλικες ευθύνες και άγχος στο σχολείο. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να φροντίζει μια οικογένεια ενώ εξισορροπεί τη δουλειά της και άλλες υποχρεώσεις. Μια γυναίκα που περνά στην εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να φροντίζει πολλές γενιές (έφηβους, γηράσκοντες γονείς) ενώ διαχειρίζεται τις πολυπλοκότητες της μέσης ηλικίας.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα διαπροσωπικά προβλήματα και το στρες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές.

Οι διατροφικές διαταραχές μας αφορούν σε κάθε ηλικία

Δυστυχώς, η πλειονότητα της πολιτικής και της ερευνητικής προσοχής φαίνεται να επικεντρώνεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους, παρά στους ενήλικες.

Πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι οι διατροφικές διαταραχές και οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος μπορούν να επηρεάσουν γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να αναζητούν βοήθεια, υποστήριξη και θεραπεία, καταλήγουν οι ειδικοί.