Ενώ είναι γνωστό ότι ακόμα και οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ βλάπτουν την υγεία, τώρα νέα έρευνα προειδοποιεί ότι όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών αλλοιώσεων, που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση, σημάδια εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζονται με προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της American Academy of Neurology, δεν αποδεικνύει ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, δείχνει μόνο μια συσχέτιση.

Τι είναι η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση

Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση είναι μια πάθηση που προκαλεί στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία γίνονται παχιά και δύσκαμπτα. Αυτό δυσχεραίνει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται ως περιοχές κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο.

«Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και συνδέεται με αυξημένα προβλήματα υγείας και θανάτους», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Εξετάσαμε πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Η έρευνά μας δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και σκέψης» εξηγούν.

Τι έδειξε η έρευνα για το αλκοόλ

Η μελέτη περιελάμβανε 1.781 άτομα που πέθαναν κατά μέσο όρο στα 75 έτη. Όλοι υποβλήθηκαν σε αυτοψία εγκεφάλου. Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό για να αναζητήσουν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των συσσωματωμάτων tau και της υαλώδους αρτηριοσκλήρυνσης.

Μέτρησαν επίσης το βάρος του εγκεφάλου και το ύψος κάθε συμμετέχοντα. Τα μέλη της οικογένειας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες: 965 άτομα που δεν έπιναν ποτέ, 319 με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έπιναν επτά ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα), 129 με βαριά κατανάλωση αλκοόλ (έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα) και 368 που είχαν βαριά κατανάλωση αλκοόλ στο παρελθόν.

Οι ερευνητές όρισαν ως ένα ποτό τα 14 γραμμάρια αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, από εκείνους που δεν έπιναν ποτέ, το 40% φάνηκε να έχει αγγειακές εγκεφαλικές βλάβες. Από εκείνους με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, το 45% φάνηκε να έχει αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο.

Από εκείνους με βαριά κατανάλωση αλκοόλ το 44% φάνηκε να έχει αγγειακές εγκεφαλικές βλάβες ενώ από εκείνους που είχαν βαριά κατανάλωση στο παρελθόν το 50% φάνηκε να έχει αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών βλαβών

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως η ηλικία θανάτου, το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα, όσοι έκαναν βαριά κατανάλωση αλκοόλ φάνηκαν να έχουν 133% υψηλότερες πιθανότητες να έχουν αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν ποτέ.

Εκείνοι που έπιναν μεγάλες ποσότητες στο παρελθόν φάνηκαν να έχουν 89% υψηλότερες πιθανότητες και όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες 60%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έπιναν μεγάλες και μέτριες ποσότητες αλκοόλ φάνηκαν να έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συσσωματώματα tau, έναν βιοδείκτη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, με 41% και 31% υψηλότερες πιθανότητες, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι όσοι έπιναν μεγάλες ποσότητες πέθαιναν κατά μέσο όρο 13 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ.