Εσείς χρησιμοποιείτε εφαρμογές γνωριμιών; Ερευνητές από το Imperial College of Business στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι τα dating apps μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες και την ευημερία των χρηστών.
Ειδικότερα, η αναμονή για έναν πιθανό ταίρι αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, ενισχύοντας τη συμπεριφορά αναζήτησης. Επιπλέον, η αξιολόγηση των προφίλ ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, που μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευχαρίστησης ή απογοήτευσης. Παράλληλα, η θετική ή αρνητική ανταπόκριση επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης, μειώνοντας ή ανεβάζοντας τη λίμπιντο και τη συναισθηματική κατάσταση.
«Η παρατεταμένη χρήση αυτών των εφαρμογών μπορεί να οδηγήσει σε νευροχημική εξάρτηση, ευερεθιστότητα και διακυμάνσεις της διάθεσης», εξηγούν οι ερευνητές.
Είναι γνωστό πως με την ανάπτυξη και τη διάδοση που έχουν τα dating apps, αλλά και μετά από μερικά χρόνια σε καραντίνα ο τρόπος που φλερτάρουμε έχει αλλάξει. Ακόμη και αν τα μαγαζιά είναι γεμάτα με ελεύθερους που ανταλλάζουν βλέμματα γεμάτα νόημα, τις περισσότερες φορές, παραμένουν απλά ματιές που δεν γίνονται ποτέ κουβέντες. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι περισσότεροι έχουν πλέον στραφεί σε αυτές τις εφαρμογές: προσφέρουν αμέτρητες επιλογές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να παρατείνει την αναζήτηση συντρόφου, καθώς οι χρήστες γίνονται πιο επιλεκτικοί.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πώς η συνεχής χρήση dating apps συνδέεται με πτώση της λίμπιντο. Φαίνεται ότι η υπερδιέγερση χωρίς πραγματική σύνδεση μπορεί να κουράσει το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι το άγχος απόρριψης και η συνεχής σύγκριση με άλλους, προκαλούν πτώση της αυτοεκτίμησης και μείωση της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή στην πραγματική ζωή.
Dating burnout
Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες βιώνουν εντονότερο burnout συγκριτικά με τους άνδρες, με το 80% να αναφέρει ότι αισθάνεται κάποιο επίπεδο εξουθένωσης σε σύγκριση με το 74% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes.
Εξετάζοντας γιατί οι άνθρωποι λένε ότι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα, ο κυριότερος λόγος φαίνεται να είναι η αδυναμία να συνάψουν μια σοβαρή σχέση (40%). Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης το αίσθημα απογοήτευσης από τους άλλους χρήστες (35%), το αίσθημα απόρριψης (27%) και οι επαναλαμβανόμενες ίδιες συνομιλίες (24%).
Πρόσφατη δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι οι νέοι αποζητούν αυθεντικότητα, ειλικρίνεια, διαφάνεια, ψυχική ευεξία και ο σεβασμό και προκρίνει την αφοσίωση (79%), τον σεβασμό (78%) και τα «ανοιχτά μυαλά» (61%) έναντι της εμφάνισης (56%).
«Η γενική αντίληψη είναι ότι [οι εφαρμογές γνωριμιών] έχουν γκρεμίσει την ιδέα της δέσμευσης. Προσφέρουν πράγματι περισσότερες επιλογές στους ανθρώπους και όταν έχουμε περισσότερες επιλογές είναι πιο δύσκολο να δεσμευτούμε, αλλά δεν νομίζω ότι είναι οι εφαρμογές γνωριμιών που το προκάλεσαν αυτό. Αντικατοπτρίζουν απλώς αυτό το στοιχείο της κοινωνίας», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.