Από την στιγμή που ξυπνάμε μέχρι την στιγμή που πέφτουμε για ύπνο, καθημερινά παίρνουμε χιλιάδες αποφάσεις. Ορισμένες επιλογές είναι μικρές (τι θα φορέσουμε, τι θα φάμε), ενώ άλλες είναι μεγάλες (επιχειρηματικές στρατηγικές, αλλαγές καριέρας, αποφάσεις για σχέσεις). Ωστόσο, ο όγκος των αποφάσεων μπορεί μερικές φορές να γίνει εξαντλητικός.

Το πρόβλημα; Η κόπωση απόφασης. Πρόκειται για την ψυχική εξάντληση που μπορεί να βιώσουμε μετά την λήψη πολλών αποφάσεων, η οποία οδηγεί σε μη βέλτιστες επιλογές, αναβλητικότητα ή αποφυγή. Μόλις η ικανότητα λήψης αποφάσεων εξαντληθεί, ακόμα και τα πιο έξυπνα άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν σωστές επιλογές.

Οι στρατηγικές για να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διαμορφώσετε την καθημερινότητά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσετε την ικανότητα λήψης αποφάσεων, διατηρώντας την συγκέντρωση και την ενέργειά σας:

1. Μειώστε τις περιττές αποφάσεις

Διατηρήστε την ενέργειά σας για τη λήψη αποφάσεων μειώνοντας ή εξαλείφοντας τις επιλογές χαμηλού αντίκτυπου.

  • Οι καθημερινές αποφάσεις μπορούν να μειωθούν με την απλούστευση και τη δημιουργία προκαθορισμένων συστημάτων και μοτίβων.
  • Δημιουργήστε ρουτίνες για απλές εργασίες όπως τα γεύματα, οι προπονήσεις και οι εβδομαδιαίες δραστηριότητες.
  • Αυτοματοποιήστε την διαδικασία όπου είναι δυνατόν, όπως με τις συνδρομές και τη ροή εργασιών.

2. Δώστε προτεραιότητα στις μεγάλες αποφάσεις το πρωί

Δεδομένου ότι το πρωί οι περισσότεροι σκεφτόμαστε καλύτερα και έχουμε περισσότερη ενέργεια, μπορείτε να προγραμματίσετε τις αποφάσεις υψηλού ρίσκου νωρίς μέσα στην ημέρα.

  • Μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Προγραμματίστε τις πιο σημαντικές αποφάσεις και συναντήσεις για το κρίσιμο χρονικό παράθυρο κατά το οποίο είστε πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι.
  • Αφού βρείτε την ώρα που σας εξυπηρετεί καλύτερα, αφιερώστε λίγο χρόνο στην στρατηγική σκέψη χωρίς διακοπές και αντιπερισπασμούς.

3. Κάντε τον… «προϋπολογισμό» σας

Δείτε την νοητική σας ενέργεια σαν έναν τραπεζικό λογαριασμό. Αν ξοδεύετε πάρα πολύ σε ασήμαντες επιλογές, δεν θα έχετε αρκετή για μεγάλες αποφάσεις.

  • Ορίστε ένα «ανώτατο όριο αποφάσεων» για κάθε μέρα, επιλέγοντας για παράδειγμα δύο ή τρεις βασικές αποφάσεις στις οποίες θα επικεντρωθείτε.
  • Αναθέστε αποφάσεις χαμηλού αντίκτυπου.

4. Κάντε στρατηγικά διαλείμματα

Η κόπωση απόφασης δεν έχει να κάνει τόσο με τον χρόνο που εργάζεστε, όσο με την αδιάκοπη πνευματική καταπόνηση. Για αυτό, τα σύντομα διαλείμματα είναι απαραίτητα, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας.

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μικρά διαλείμματα 5-10 λεπτών κάθε 90 λεπτά.  Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο διαλογισμό συνειδητότητας ή λίγο περπάτημα.
  • Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 20-20-20 για να αποφύγετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών από τις οθόνες: Κάθε 20 λεπτά, αφιερώστε 20 δευτερόλεπτα κοιτάζοντας τουλάχιστον 20 πόδια (περίπου 6 μέτρα) μακριά.

5. Καθιερώστε «προεπιλεγμένες» επιλογές

Οι προεπιλεγμένες επιλογές μπορούν να απλοποιήσουν την λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα:

  • Σημειώνοντας στο ημερολόγιό σας ό,τι έχετε να κάνετε μπορεί να εξαλείψει την νοητική κόπωση από τον προγραμματισμό.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε τον προγραμματισμό των γευμάτων για να εξαλείψετε τις καθημερινές αποφάσεις για τα γεύματά σας.

Με την διαχείριση της κόπωσης απόφασης θα καταφέρετε να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε καλά επίπεδα, να μειώσετε το άγχος αλλά και να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας μακροπρόθεσμα.

Το κλειδί είναι να απλοποιείτε όπου είναι δυνατόν, να δίνετε προτεραιότητα στις μεγάλες αποφάσεις το πρωί, να κάνετε μικρά και συχνά διαλείμματα και να αποφεύγετε την υπερανάλυση και την αναβλητικότητα.