Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Hong Kong διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη της υψηλής μυϊκής δύναμης για την υγεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε διαφορετικά επίπεδα γενετικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την μελέτη, η υψηλότερη μυϊκή δύναμη φάνηκε να σχετίζεται με πάνω από 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, υπογραμμίζουν την σημασία της διατήρησης ή της βελτίωσης της μυϊκής δύναμης ως βασική στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές χρόνιες μεταβολικές διαταραχές και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της στένωσης των αιμοφόρων αγγείων.

Χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη και της μειωμένης ικανότητας του παγκρέατος να την εκκρίνει και μπορεί να προκληθεί από την αλληλεπίδραση μεταξύ μη τροποποιήσιμων γενετικών χαρακτηριστικών και τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής.

Μυϊκή δύναμη VS διαβήτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα 141.848 Βρετανών χωρίς αρχική διάγνωση διαβήτη τύπου 2 από την UK Biobank. Η μυϊκή δύναμη αξιολογήθηκε με τη μορφή της δύναμης της λαβής. Ο γενετικός κίνδυνος εμφάνισης εκτιμήθηκε με βάση 138 γνωστές γενετικές παραλλαγές για τον διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από επτά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, εντοπίστηκαν 4.743 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, σε σύγκριση με τη χαμηλή μυϊκή δύναμη, τα άτομα με υψηλή μυϊκή δύναμη φάνηκαν να αντιμετωπίζουν 44% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση του γενετικού κινδύνου καθώς και άλλων παραγόντων κινδύνου.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν περαιτέρω ότι τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο αλλά με υψηλή μυϊκή δύναμη θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο απόλυτο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό ή μέτριο γενετικό κίνδυνο αλλά με χαμηλή μυϊκή δύναμη.

“Τα άτομα στη μέση ηλικία και έπειτα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η μελέτη μας κατέδειξε τους πιθανούς ρόλους της υψηλής μυϊκής δύναμης στην πρόληψη του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 όχι μόνο σε όλα τα άτομα, αλλά και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση”, αναφέρουν οι ερευνητές.

“Τα ευρήματά μας συνάδουν με τις τρέχουσες συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες, οι ενήλικες θα πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα” καταλήγουν οι ίδιοι.