Στην μάχη κατά των κοινών ιογενών λοιμώξεων μπορεί σύντομα να προστεθεί ένα απροσδόκητο όπλο: η τσίχλα. Ερευνητές του University of Pennsylvania κατασκεύασαν μια εξειδικευμένη τσίχλα που θα μπορούσε να παγιδεύει και να εξουδετερώνει έρπητα και γρίπη πριν να εξαπλωθούν ή να προκαλέσουν λοίμωξη.

Αυτή η καινοτόμος μέθοδος σταματά τους ιούς ακριβώς εκεί οπού συνήθως ξεκινούν το “ταξίδι” τους, στο στόμα. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Therapy, το στόμα πρόκειται για μια πιο αποτελεσματική οδό μετάδοσης συγκριτικά με την μύτη, αποτελώντας το πεδίο “κλειδί” για την πρόληψη της εξάπλωσης κοινών λοιμώξεων.

Πώς “πιάνει” γρίπη και έρπητα

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε μια φυσική πρωτεΐνη που ονομάζεται FRIL (Flt3 Receptor Interacting Lectin) και βρίσκεται σε ένα είδος φασολιού. Όταν διαμορφώνεται σε τσίχλα, η πρωτεΐνη αυτή λειτουργεί σαν… “μυγοπαγίδα” για τους ιούς, παγιδεύοντάς τους και εμποδίζοντάς τους να μολύνουν κύτταρα ή να μεταδοθούν.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την τσίχλα τους έναντι τεσσάρων ιών: δύο στελέχη γρίπης (H1N1 και H3N2) και δύο τύπους του ιού του απλού έρπητα (HSV-1 και HSV-2). Όταν δοκιμάστηκε με ένα επίπεδο ιού παρόμοιο με αυτό που βρίσκεται στο ανθρώπινο σάλιο, η τσίχλα φάνηκε να μπλοκάρει περισσότερο από το 95% των ιών.

Φάνηκε να λειτουργεί κατά των στελεχών της γρίπης σε σχετικά χαμηλές δόσεις και στους δύο τύπους έρπητα, αν και ο HSV-1 χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα από τον HSV-2, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τσίχλα-παγίδα και κατά της covid-19

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια των ερευνητών του University of Pennsylvania.

Στο παρελθόν ανέπτυξαν μια παρόμοια τσίχλα κατά του SARS-CoV-2, η οποία, όπως αναφέρουν, φάνηκε να είναι αποτελεσματική στην εξουδετέρωση διαφόρων παραλλαγών του κορωνοϊού σε δείγματα σάλιου από ασθενείς με COVID-19.

Κι ενώ τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι όλες οι δοκιμές έγιναν σε εργαστηριακές συνθήκες και όχι σε ανθρώπινα στόματα, οπότε η αποτελεσματικότητα σε πραγματικές συνθήκες δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.