Το νερό είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά, καθοριστικός παράγοντας για τη ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο, το αγαθό αυτό για τεράστιο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, αποτελεί πολυτέλεια. Παράλληλα, η ρύπανση του πόσιμου νερού αποτελεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα που επηρεάζει τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το περιβάλλον. Ερευνητές από το Κέντρο Μικροβιακής Οικολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU) έκαναν μια ανακάλυψη που ενδέχεται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την απομάκρυνση ρύπων από το πόσιμο νερό.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ένα νέο είδος μικροβίου (CSP1-3) που επιβιώνει σε βάθος έως και 21 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε δείγματα εδάφους από την Αϊόβα και την Κίνα στην Κρίσιμη Ζώνη της Γης. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), αυτοί οι μικροοργανισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθαρισμό των υπόγειων υδάτων.
Το έδαφος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό φίλτρο νερού στον πλανήτη
«Η Κρίσιμη Ζώνη εκτείνεται από την κορυφή των δέντρων έως το έδαφος, σε βάθος μέχρι και 213 μέτρα», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Τζέιμς Τιέτζ. «Αυτή η ζώνη υποστηρίζει τη ζωή στον πλανήτη, καθώς ρυθμίζει σημαντικές διαδικασίες όπως ο σχηματισμός εδάφους και ο κύκλος του νερού και των θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφής, την ποιότητα του νερού και την υγεία των οικοσυστημάτων. Παρά τη σημασία της, η βαθιά Κρίσιμη Ζώνη είναι ένα νέο μέτωπο, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της Γης που παραμένει σχετικά ανεξερεύνητο» εξηγεί.
Ο Τιέτζ εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι τα μικρόβια αυτά δεν ήταν σπάνιες εξαιρέσεις, αλλά κυρίαρχα μέλη της βαθιάς εδαφικής κοινότητας, αποτελώντας το 50% ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως στα επιφανειακά εδάφη.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πίστευαν ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι απλώς σπόροι ή αδρανείς. Αλλά ένα από τα βασικά ευρήματα μας, εξετάζοντας το DNA τους, είναι ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι ενεργοί και αναπτύσσονται αργά», προσθέτει.
Τώρα, η ομάδα σκοπεύει να καλλιεργήσει κάποια από αυτά τα μικρόβια στο εργαστήριο για να μάθει περισσότερα για τις μοναδικές φυσιολογίες που τα καθιστούν κατάλληλα για το περιβάλλον του βαθιού εδάφους. Βέβαια, αυτό θα αποτελέσει πρόκληση, καθώς τα περισσότερα μικρόβια δεν έχουν καλλιεργηθεί ποτέ στο εργαστήριο λόγω της ακραίας δυσκολίας μίμησης των ακριβών συνθηκών που απαιτούνται για να ζήσουν και να αναπτυχθούν.