Η μουσική μάς βοηθάει να συγκεντρωθούμε, μας ωθεί να κινητοποιηθούμε, μας γεννά συναισθήματα, καμιά φορά όμως μπορεί και να μας αποσυντονίσει. Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς επιδρά την ώρα της εργασίας στους υπαλλήλους και κατά πόσο η επιλογή της από τους ίδιους θα συνέβαλλε στην καλύτερη απόδοση τους στα καθήκοντά τους.

Η μουσική που παίζει σε μία καφετέρια μπορεί να είναι ιδανική αν πάμε εκεί ως πελάτες, μπορεί να μας κάνει χτυπήσουμε ρυθμικά το πόδι μας, εάν είναι δυναμική ή να νιώσουμε πιο χαλαροί, αν είναι ήρεμη, όμως τι γίνεται με τους σερβιτόρους; Οι εργαζόμενοι σε έναν χώρο εργασίας, όπου παίζεται διαρκώς μουσική, επηρεάζονται διαφορετικά από αυτή από ό,τι οι πελάτες.

Ενδεχομένως να είναι αρκετά ενοχλητικό για έναν υπάλληλο να ακούει σε επανάληψη την ίδια playlist όλη μέρα, μέχρι να τελειώσει τη βάρδιά του. Ίσως, μάλιστα αυτή η ενόχληση που αισθάνεται να τον κάνει νευρικό ή να τον αποσυντονίζει από τη δουλειά του. Γενικότερα, η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεαστεί, όταν η μουσική δεν του αρέσει ή την ακούει συνεχόμενα.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Psychology, η οποία αποκαλύπτει τη διαφορά μεταξύ της μουσικής που χρειάζονται να ακούνε οι υπάλληλοι με τη μουσική που παίζει στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ. Οι ερευνητές δημιούργησαν τον όρο «αντιστοιχία μουσικής στον χώρο εργασίας» για να περιγράψουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η φαινομενικά ασήμαντη πτυχή σε ένα εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο νομίζουμε και να επηρεάσει τις διαθέσεις και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων με τρόπους που έχουν σημασία για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, λοιπόν, η μουσική στον χώρο εργασίας έχει αντίκτυπο στην ηθική και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων, κάτι που σε δεύτερο χρόνο ενδέχεται ακόμη και να ζημιώσει τους εργοδότες.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών δεν έχουν καμία δυνατότητα να ελέγξουν ποια μουσική παίζει κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. Επειδή η μουσική στο παρασκήνιο αποσκοπεί κυρίως στην ικανοποίηση των πελατών, οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να ακούνε αυτό που έχει επιλέξει η επιχείρηση και που πιθανόν θα κάνει τους πελάτες να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

Για παράδειγμα, ένα πολυκατάστημα μπορεί να έχει διαλέξει για μουσική υπόκρουση, τραγούδια γρήγορα και δυναμικά, που ενισχύουν τον ενθουσιασμό των πελατών, όμως ο ταμίας μπορεί να χρειάζεται ήρεμη και γαλήνια μουσική για να παραμείνει υπομονετικός κατά τη διάρκεια της έντονης κίνησης.

Αντίστροφα, θα μπορούσε ένας εργαζόμενος στην αποθήκη που προσπαθεί να μείνει κινητοποιημένος κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων εργασιών, να επωφελείται από τη δυναμική μουσική.

Αντ’ αυτού, όμως, μπορεί να υποχρεούται να ακούει αργά και χαλαρωτικά κομμάτια που έχουν στόχο να κάνουν τους πελάτες να παραμείνουν περισσότερο στο κατάστημα.

Η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας

Η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε δύο διαφορετικές μελέτες. Αρχικά, διεξήγαγαν ένα πείραμα στο διαδίκτυο με 166 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αναθέτοντάς τους να ακούσουν διαφορετικούς τύπους μουσικής ενώ εκτελούσαν διάφορες εργασίες.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν 68 εργαζόμενους σε καταστήματα για τρεις εβδομάδες, συλλέγοντας δεδομένα πολλές φορές την ημέρα για το τι μουσική χρειαζόταν ο κάθε εργαζόμενος, τι μουσική παιζόταν στην πραγματικότητα, πώς ένιωθαν οι υπάλληλοι μέσα στη μέρα και πώς συμπεριφέρονταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα θετικά συναισθήματα των εργαζομένων που δεν ακούνε αυτό που χρειάζονται μειώνονται, καθώς και ότι αυτοί βιώνουν μεγαλύτερη πνευματική κόπωση.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές λογικό είναι να διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους στον χώρο εργασίας τους και να επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την απόδοσή τους. Οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κάτι παραπάνω και περισσότερο πιθανό να χαλαρώσουν υπερβολικά ή να παραβιάσουν κάποιον κανόνα.

Φάνηκε, επίσης, ότι ορισμένα άτομα, από την άλλη πλευρά, έχουν τη φυσική ικανότητα να φιλτράρουν καλύτερα τους εξωτερικούς ήχους, μια ικανότητα που ονομάζεται «ικανότητα φιλτραρίσματος ερεθισμάτων».

Οι εργαζόμενοι που δυσκολεύονται να φιλτράρουν ανεπιθύμητους ήχους επηρεάστηκαν περισσότερο, όταν αναγκάστηκαν να ακούσουν μουσική που δεν ταίριαζε στις ανάγκες τους.