Άγιον Όρος: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1914
Το θρυλικό Ημερολόγιο του Νίκου Καζαντζάκη «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1914». Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρόγραφο Ημερολόγιο του 1914 σώζεται στο Αρχείο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και αποτελεί ένα πολύτιμο τεκμήριο των πλούσιων συλλογών του. Η φιλολογικά επιμελημένη έκδοση περιλαμβάνει εγγραφές από τις 14 Νοεμβρίου έως και τα Χριστούγεννα του 1914 από την επίσκεψη του Νίκου Καζαντζάκη και στις είκοσι Μονές της Αθωνικής Πολιτείας.
«Ο Νίκος Καζαντζάκης σε αναζήτηση του Θείου» θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος της έκδοσης του Ημερολογίου του Αγίου Όρους και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα σημειωματάρια-ημερολόγια του συγγραφέα και το πρώτο που δημοσιεύεται αυτούσιο, συστήνοντας μια ειδική κατηγορία κειμένων του σπουδαίου στοχαστή τα οποία δεν έχουν γίνει αντικείμενο συστηματικής μελέτης έως τώρα.
«Το οδοιπορικό του Νίκου Καζαντζάκη στις Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους είναι φανερό ότι άσκησε μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας του και καθόρισε σε αρκετό βαθμό το συγγραφικό του έργο» σημειώνει στο προλογικό του κείμενο ο Καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης και Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
Μέσα από τις ημερολογιακές εγγραφές του συγγραφέα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στιγμιότυπα του αγιορείτικου τυπικού, να θαυμάσει στιγμές σπάνιας λυρικής έκφρασης του ίδιου αλλά και να παρακολουθήσει το σχέδιο μιας, εν τω γίγνεσθαι, δημιουργικής στρατηγικής.
Αργυρώ: 35 Συνταγές για την Άνοιξη και το Πάσχα
Στο νέο τεύχος της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η αγαπημένης μας μαγείρισσα έχει συγκεντρώσει εκλεκτές συνταγές με φρέσκα και τριζάτα λαχανικά, τυριά και μυρωδικά που θα λατρέψετε και θα θέλετε να τις μαγειρεύετε κάθε τρεις και λίγο. Τρυφερά κολοκυθάκια παπαρδέλες με μανούρι, καρδιές αγκινάρας με κουκιά και ανοιξιάτικα μυρωδικά, τάρτα με σπαράγγια και τυριά, σουφλέ με σπανάκι και πολλές ακόμη νοστιμιές που θα θέλετε να μαγειρεύετε ξανά και ξανά.
Στο ίδιο τεύχος θα βρείτε ιδέες για να αξιοποιήσετε γευστικά το αρνάκι που θα σας περισσέψει αλλά και μοσχαρίσιες μπριζόλες στην σούβλα, κρεατικά πακέτο στη λαδόκολλα και συνταγή για μοσχάρι στον φούρνο που λιώνει στο στόμα. Μία συνταγή για αφράτο τσουρέκι, μοσχοβολιστά πασχαλινά κουλουράκια και ζουμερή λεμονόπιτα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Βημαgazino
Το νέο τεύχος φιλοξενεί στο εξώφυλλό του τα αβγά -μύθος, τα περίφημα Fabergé. Η ιστορία και η εντυπωσιακή επαναφορά των εκπληκτικών αβγών στις exclusive αγορές και τις σπάνιες συλλογές. Τα αβγά-πολύτιμα έργα τέχνης κλασικά σε εκρηκτικά χρώματα με σμαράγδια, ρουμπίνια, ανάγλυφες, παραστάσεις αλλά και pop αναφορές.