Η Ολλανδία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι κορυφαίοι προορισμοί στην Ευρώπη για «workation», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η «workation» είναι ένας συνδυασμός εργασίας και διακοπών που έχει κερδίσει δημοτικότητα, καθώς πολλοί επαγγελματίες βρίσκουν την εξ αποστάσεως εργασία αποτελεσματική και προτιμούν πλήρως απομακρυσμένες δουλειές.

Η έρευνα της Notta.ai. χρησιμοποίησε δεδομένα από τις Wifimap.io, Coworker.com, World Population Review και Numbeo για να αναλύσει βασικές μετρήσεις, όπως η διαθεσιμότητα Wi-Fi, οι χώροι συνεργασίας, οι ταχύτητες του διαδικτύου, το κόστος ενοικίασης και το κόστος του φαγητού.

Η Πορτογαλία ξεχωρίζει για την υψηλότερη πυκνότητα δωρεάν σημείων Wi-Fi, με 1.935 διαθέσιμα hotspots σε περίπου 259 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Ωστόσο, η Δανία, που κατατάσσεται έκτη στην πρώτη δεκάδα χωρών για workation στην Ευρώπη, προσφέρει τις μεγαλύτερες ταχύτητες στο Διαδίκτυο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή για την υποδομή του coworking – 409 χώροι για κάθε περίπου 25,9 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Το Μαυροβούνιο έχει επίσης αναδειχθεί σε ελκυστικό προορισμό, λόγω του προσιτού κόστους διαβίωσης και της αξιόπιστης συνδεσιμότητάς του.

«Η στροφή προς τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες για το πώς και πού εργαζόμαστε», σημειώνει ο Kiyoto Tamura, εκπρόσωπος της Notta.ai.

«Οι πιο επιτυχημένοι προορισμοί workation κατανοούν ότι οι σημερινοί επαγγελματίες αναζητούν αξιόπιστη συνδεσιμότητα μαζί με εμπλουτισμένες εμπειρίες – κάτι που η Ευρώπη προσφέρει εξαιρετικά καλά σε όλες τις διαφορετικές χώρες της», προσθέτει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές χώρες;

Η αλλαγή προς την κατεύθυνση της υβριδικής εργασίας μετά την πανδημία του Covid-19 ενθάρρυνε τους εργαζόμενους από διάφορους κλάδους να «αγκαλιάσουν» την ευελιξία της παράτασης των επαγγελματικών ταξιδιών, της εργασίας κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών ή απλώς της αλλαγής του περιβάλλοντός τους για την ενίσχυση της δημιουργικότητας.

Ωστόσο, η τάση αυτή ενέχει τον κίνδυνο να συμβάλει στον υπερτουρισμό σε χώρες όπως η Ισπανία, η οποία κατατάσσεται στην ένατη θέση του καταλόγου.

Η Ισπανία προσπαθεί σκληρά να εξισορροπήσει τις ανάγκες των ντόπιων κατοίκων με τις προκλήσεις που θέτει η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, ιδίως μετά τις μεγάλες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα κατά του υπερτουρισμού.

Τα ενοίκια σε αυτή τη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω του ιστορικού της κερδοσκοπίας στον τομέα των ακινήτων και της έλλειψης νέων και ολοκληρωμένων προσιτών κατοικιών.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε 40 πόλεις της Ισπανίας στις 5 Απριλίου, με το σύνθημα «Ας βάλουμε τέλος στις επιχειρήσεις στέγασης», σηματοδοτώντας ένα ορόσημο, καθώς ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας, μια δεκαετία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά των εξώσεων.

*Από τη Νατάσα Ρουγγέρη