Η παχυσαρκία πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο, που εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση και η διατροφή. Θα μπορούσε η εποχή γέννησης να συγκαταλέγεται σε αυτούς; Ενδεχομένως…
Οι άνθρωποι που γεννιούνται τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο αδύνατοι και να έχουν λιγότερο λίπος γύρω από τα όργανά τους σε σύγκριση με εκείνους που γεννιούνται τον Απρίλιο και τον Μάιο, υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που έχουν συλληφθεί σε ψυχρότερες εποχές μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον καφέ λιπώδη ιστό τους, τον τύπο λίπους που καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες ενεργειακές δαπάνες, χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και λιγότερη συσσώρευση λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα, επισημαίνουν οι ίδιοι.
Οι ψυχρότεροι μήνες του έτους είναι συνήθως ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι γεννιούνται τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτό το πλεονέκτημα.
Από την άλλη, οι δύο θερμότεροι μήνες – συνήθως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος – αντιστοιχούν σε γενέθλια τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ατμόσφαιρα και ο καιρός μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη φυσιολογία, αναφέρει η ομάδα των ερευνητών.
Τι έδειξε η έρευνα για την παχυσαρκία και την εποχή γέννησης
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Tohoku University στην Ιαπωνία ανέλυσαν 683 υγιή άτομα ηλικίας 3 έως 78 ετών, τα οποία ταξινομήθηκαν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την εποχή του έτους που είχαν συλληφθεί.
Ο διαχωρισμός έγινε μεταξύ εκείνων των οποίων οι γονείς εκτέθηκαν σε ψυχρές θερμοκρασίες αμέσως πριν από τη σύλληψη – μεταξύ 17 Οκτωβρίου και 15 Απριλίου – και εκείνων των οποίων οι γονείς εκτέθηκαν σε θερμότερες θερμοκρασίες μεταξύ 16 Απριλίου και 16 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την ανάλυση, τα άτομα που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια ψυχρότερων εποχών παρουσίασαν υψηλότερη δραστηριότητα του καφέ λιπώδους ιστού.
Αυτό συνδέθηκε με αυξημένες ενεργειακές δαπάνες, αυξημένη θερμογένεση – τη διαδικασία με την οποία το σώμα παράγει θερμότητα καίγοντας θερμίδες – χαμηλότερη συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανα και χαμηλότερο ΔΜΣ κατά την ενηλικίωση.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ένας βασικός παράγοντας για τον καθορισμό της δραστηριότητας του καφέ λιπώδους ιστού φάνηκε να είναι η έκθεση των γονέων σε μεγάλο ημερήσιο εύρος θερμοκρασίας – η διαφορά μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο – και σε χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες κατά το διάστημα αμέσως πριν από τη σύλληψη.