Γιατί τα κακά νέα συνήθως επισκιάζουν τα καλά; Ποιος είναι ο λόγος που δίνουμε περισσότερο βάρος στις αρνητικές ειδήσεις; Αυτή η αρνητικότητα εξηγείται. Αποτελεί μια γνωστική προκατάληψη. Ερευνητές, μάλιστα, συμπέραναν ότι «το κακό είναι πιο δυνατό από το καλό».

Η τάση τα αρνητικά γεγονότα να μας επηρεάζουν πιο έντονα από τα θετικά είναι, κάτι που παρατηρούμε στην καθημερινότητά μας, όταν ακούμε ένα άσχημο νέο από το κοντινό περιβάλλον μας ή όταν βλέπουμε ειδήσεις από τον κόσμο.

Τα αρνητικά νέα και τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλούν αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχολογίας μας, από ότι τα θετικά νέα και τα ευχάριστα συναισθήματα που τα συνοδεύουν.

Τι λένε οι ερευνητές

Σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Review of General Psychology, η μεγαλύτερη δύναμη των κακών γεγονότων σε σχέση με τα καλά φαίνεται ακόμη και σε καθημερινά σημαντικά γεγονότα της ζωής μας.

Μερικά από αυτά είναι οι αλληλεπιδράσεις στις διαπροσωπικές μας σχέσεις με φίλους και γνωστούς, η διαδικασία μάθησης και όσα συμβαίνουν στη σχέση παιδιού – γονέα.

Για παράδειγμα, ένας γονέας που τείνει να είναι πολύ αυστηρός με το παιδί του, μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά μακροπρόθεσμα περισσότερο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, από ό,τι θα το επηρέαζε θετικά ένας που είναι πιο ελαστικός και συζητήσιμος.

Ή όταν μιλάμε για αρνητικά συναισθήματα μετά από έναν καυγά με την ή τον σύντροφό μας, αυτά μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρά από τα θετικά που θα προκαλούνταν μετά από μία ζεστή εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας.

Με βάση την εν λόγω έρευνα, οι άνθρωποι συνήθως επεξεργάζονται τις αρνητικές πληροφορίες πιο διεξοδικά από τις θετικές.

Επίσης, το κάθε άτομο είναι πιο κινητοποιημένο να αποφύγει αρνητικές καταστάσεις, παρά να επιδιώξει θετικές. Οι αρνητικές εντυπώσεις και τα αρνητικά στερεότυπα σχηματίζονται γρηγορότερα και είναι πιο ανθεκτικά στη διάψευση από τα θετικά.

Σίγουρα αν σκεφτούμε καλύτερα τη ζωή μας ως σήμερα, θα επιβεβαιώσουμε τους ερευνητές. Οι αρνητικές εμπειρίες μας μάς βαραίνουν περισσότερο και αυτό φαίνεται από το ότι είναι πιθανόν να θυμόμαστε τις προσβολές πιο έντονα από τα εγκώμια, όπως και τις ήττες περισσότερο από τις νίκες.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις ενδεχόμενες απειλές και αυτό αποτελεί έναν εξελικτικό μηχανισμό επιβίωσης.

Αρνητικότητα και ειδήσεις

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ειδήσεις επικεντρώνονται στα αρνητικά νέα. Στην πραγματικότητα, δυστυχώς είναι αυτά είναι που κυριαρχούν στα μέσα και αυτό πιθανόν να βασίζεται στη μεροληψία του εγκεφάλου να επηρεάζεται πιο πολύ από τις αρνητικές ιστορίες.

Τα συναισθήματα που εμπλέκουν έντονα τον θεατή είναι συνήθως τα δυσάρεστα, όπως για παράδειγμα ο φόβος, η θλίψη και ο θυμός και αυτό είναι κάτι που έχει γίνει αντιληπτό, γι’ αυτό άλλωστε και τα μηνύματα που απευθύνονται σε αυτόν, είναι κομμένα και ραμμένα πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό.

Διαμορφώνονται συχνά με τέτοιον τρόπο, ώστε να εκμεταλλεύονται αυτή του την «αδυναμία». Να τον συνδέουν με το αρνητικό γεγονός σε τέτοιο βαθμό, που να τον κρατούν ανήσυχο ή εξαιτίας της συναισθηματικής του αστάθειας, να καταφέρνουν να επηράζουν ακόμη και την κρίση του.

Η συναισθηματική φόρτιση κρατά τους θεατές περισσότερο συνδεδεμένους με το εκάστοτε περιεχόμενο. Οι άνθρωποι ελκύονται από την αρνητικότητα και αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα είναι μια αλήθεια που δεν μπορούμε να αρνηθούμε.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βλέπουμε πιο καθαρά τα πράγματα, να αξιολογούμε με τη λογική τους κινδύνους κάθε κατάστασης και τη σημαντικότητα κάθε γεγονότος και να προσπαθούμε να ζούμε πιο έντονα τις ευχάριστες στιγμές της ζωής μας!