Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aging and Physical Activity, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και το Πανεπιστήμιο της Extremadura στην Ισπανία επικεντρώθηκε σε ομάδες ενηλίκων με σκοπό να εξετάσει και να καταλήξει σε κάποια ασφαλή ευρήματα σχετικά με το εάν η ηλικία αυξάνει την ψυχική κόπωση και αν η τακτική άσκηση θα μπορούσε να επιδράσει θετικά σε αυτήν.
Για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές μελέτες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες πέρασαν μια σειρά από γνωστικά και φυσικά τεστ απόδοσης.
Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες άνδρες ηλικίας από 65 έως 79 ετών που έκαναν καθιστική ζωή, απέδωσαν χειρότερα στα τεστ σε σύγκριση με τους άνδρες ηλικίας 52 έως 64 ετών, με αυτές τις μειώσεις να είναι πιο έντονες όταν υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες σε κατάσταση ψυχικής κόπωσης.
Η δεύτερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες συνταξιούχοι ηλικίας από 66 έως 72 ετών, αποκαλύφθηκε ότι η απόδοση όταν οι συμμετέχοντες ήταν ψυχικά ξεκούραστοι ή κουρασμένοι, ήταν καλύτερη στα σωματικά ενεργά άτομα σε σύγκριση με τα συνομήλικά τους που ακολουθούσαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
Ο καθηγητής Κρις Ρινγκ από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και κύριος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε:
«Αυτή η μελέτη δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα για τους ενήλικες καθώς μεγαλώνουν και όχι μόνο, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επιπτώσεις της ψυχικής κόπωσης στην γνωστική και φυσική απόδοση.
Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη, με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης να συνδέεται με την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, της σωματικής ικανότητας και της αυξημένης ανθεκτικότητας στην ψυχική κόπωση.
Για τους ηλικιωμένους ενήλικες ειδικότερα, η τακτική άσκηση αποτελεί έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο για να καθυστερήσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των αρνητικών επιπτώσεων της ψυχικής κόπωσης μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική δραστηριότητα».
Ψυχική κόπωση, ηλικία και γυμναστική
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η ψυχική κόπωση επηρεάζει την απόδοση των ηλικιωμένων και ότι η απόδοση σε καταστάσεις κούρασης ή χαλάρωσης, επιδεινώθηκε από τη γήρανση και την αδράνεια.
Ο καθηγητής Ρινγκ προτείνει τα εξής δύο ενεργά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να αποδίδουν καλύτερα και να παραμένουν υγιείς:
«Πρώτον, όλοι μας θα πρέπει να αυξάνουμε τα επίπεδα της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Δεύτερον, για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε απαιτητικές καταστάσεις και να ενισχύσουμε την σωματική μας απόδοση, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε ζέσταμα χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γνωστικών και σωματικών δραστηριοτήτων, ειδικά όταν αισθανόμαστε ψυχική κόπωση».