Η υπερκατανάλωση τροφής, δηλαδή η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται το σώμα είναι συχνό φαινόμενο. Αν και περιστασιακά δεν μας βλάπτει, όπως όταν για παράδειγμα απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας γεύμα, η συχνή υπερκατανάλωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την σωματική όσο και την ψυχική υγεία.
Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην εμφάνιση παθήσεων όπως διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συναισθηματική ευημερία, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.
Οι συνήθειες που σταματούν την υπερκατανάλωση τροφής
Ενώ ένας επαγγελματίας διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.
1. Τακτικά γεύματα
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε γεύματα όταν προσπαθείτε να ελέγξετε τις θερμίδες που καταναλώνετε. Αυτό μπορεί να φαίνεται εύκολος τρόπος για να χάσετε βάρος και να ελέγξετε την πρόσληψη τροφής, αλλά μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αυτό που θέλετε να αποφύγετε.
Η παράλειψη του πρωινού για παράδειγμα, μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία για φαγητό αργότερα μέσα στην μέρα. Τα αυξημένα επίπεδα πείνας αυξάνουν τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης τροφής.
2. Διατηρήστε το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα
Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παίζουν ρόλο στην ρύθμιση της όρεξης. Μελέτες επισημαίνουν ότι όταν δεν ελέγχεται σωστά, τα επίπεδα της πείνας μπορεί να επηρεαστούν.
Σε μια μελέτη, τα άτομα που παρουσίαζαν πιο σημαντικές πτώσεις του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα πεινούσαν περισσότερο και ήταν πιο πιθανό να υπερκαταναλώσουν θερμίδες από ό,τι τα άτομα με πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
3. Διαχειριστείτε το στρες
Το άγχος επηρεάζει διαφορετικά τα επίπεδα πείνας. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μειωμένη όρεξη όταν είναι στρεσαρισμένοι, ενώ άλλοι πεινάνε περισσότερο και είναι πιο πιθανό να τρώνε υπερβολικά. Έως και το 60% των ανθρώπων αναφέρουν ότι καταναλώνουν περισσότερες συνολικές θερμίδες όταν έχουν άγχος.
Εκτός από την όρεξη, το στρες μπορεί να επηρεάζει και τις επιλογές μας. Μελέτες αναφέρουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα άγχους συνδέονται με μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων και αυξημένη πρόσληψη γλυκών και γρήγορου φαγητού.
4. Αλλάξτε τη διατροφή σας
Οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν σημαντικά την όρεξη. Για παράδειγμα, η επιλογή πιο χορταστικών τροφών (όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων πείνας και στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής.
Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, επιβραδύνοντας την πέψη, για αυτό η επιλογή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι μετά το φαγητό.