Οι δικαιολογίες έρχονται εύκολα: «Δεν έχω χρόνο», «Δεν είμαι σε φόρμα», «Από Δευτέρα ξεκινάω». Δεν τρέχουν μόνο όσοι έχουν όρεξη. Τρέχουν όσοι απλά το αποφασίζουν. Αν περιμένεις να έρθει η «κατάλληλη στιγμή», μπορεί να περιμένεις για πάντα. Και όχι, δεν σε πήραν τα χρόνια. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις. Κι αν δεν με πιστεύεις, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Physiology» επιβεβαιώνει ότι ακόμη κι όσοι ξεκινούν το τρέξιμο μετά τα 50 μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει με τους πιο έμπειρους δρομείς.
Από το «Πρέπει» στο «Θέλω»
Η άσκηση για πολλούς αποτελεί έναν αγώνα με το σώμα και το νου, συχνά συνδεδεμένη με το συναίσθημα της υποχρέωσης. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε το τρέξιμο ή τη γυμναστική, γενικότερα, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε. Όταν λέμε «πρέπει να τρέξω» ή «πρέπει να πάω στο γυμναστήριο», το μυαλό μας γεμίζει με πίεση, στρες και απογοήτευση.
Αν θέλεις να ξεκινήσεις το τρέξιμο, πιθανώς υπάρχει λόγος – και αυτός πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατύπωση του στόχου σου. Το ιδανικό είναι να αναπτύξεις κάποιου είδους συναισθηματική σύνδεση με τον στόχο, π.χ.: «Θέλω να γυμνάζομαι περισσότερο, για να ζήσω περισσότερο» ή «Με κάθε χιλιόμετρο που διανύω, αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου». Συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη, η συμπόνια και η υπερηφάνεια είναι εξαιρετικοί οδηγοί στόχων, επειδή μας ενθαρρύνουν να μην τα παρατάμε στις δυσκολίες.
Από το «Δεν μπορώ» στο «Τα κατάφερα!»
ΟΚ από το γιατρό: Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, συμβουλέψου έναν ειδικό και κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις.
Ζέσταμα: Μην παραλείπεις την προθέρμανση. Προετοίμασε το σώμα σου για την προπόνηση, ώστε να αποφύγεις τους τραυματισμούς.
Αργά και σταθερά: Αν ο στόχος είναι να ολοκληρώσεις μια απόσταση 5 χιλιομέτρων, χώρισέ τη στα δύο – μισό τρέξιμο και μισό περπάτημα – έως ότου το σώμα σου είναι έτοιμο να καλύψει όλη την απόσταση τρέχοντας.
Άκου το σώμα σου: Σε καμιά περίπτωση μην πιέζεις τον οργανισμό σου πέρα από τα όριά του. Είναι πολύ σημαντικό να του δώσεις τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής. Φρόντισε το σώμα σου κι επιβράβευσέ το με ποιοτικό ύπνο, ενυδάτωση και ισορροπημένη διατροφή.
Αποκατάσταση: Το σώμα και οι μυς για να επανέλθουν χρειάζονται ξεκούραση. Η αποθεραπεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης που προλαμβάνει τη σωματική και την ψυχική εξάντληση.
Διασκέδασέ το: Προκειμένου μια νέα συνήθεια να γίνει μέρος του τρόπου της ζωής μας είναι σημαντικό να την απολαμβάνουμε – και η γυμναστική δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Τρέχουμε και διασκεδάσουμε για να ανταπεξέλθουμε τις μέρες που αισθανόμαστε πεσμένοι και, πάνω απ’ όλα, για να περάσουμε καλά κάνοντας αυτό που αγαπάμε.