Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις αναμνήσεις μας και σύμφωνα με νέα έρευνα, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά σε αυτό. Αλλά πόση άσκηση χρειάζεται; Και ποιο είδος άσκησης είναι το πιο ωφέλιμο;

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ήθελε να εξετάσει τη σχέση της άσκησης με την υγιή γήρανση και, συγκεκριμένα, με τη διατήρηση της μνήμης. Για να το κάνουν αυτό, συγκέντρωσαν δεδομένα από 36 μελέτες, δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή στατιστικών στοιχείων ώστε να βρουν υφιστάμενους συνδέσμους και συσχετισμούς που είχαν περάσει απαρατήρητοι μέχρι τώρα.

Κατάφεραν να συγκρίνουν άμεσα τα ευρήματα αυτών των μελετών, συγκεντρώνοντας δεδομένα από σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες.

 Άσκηση και πνευματική γήρανση: Πώς σχετίζονται;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα και ο τύπος της άσκησης μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη καθώς γερνάμε. Πιο συγκεκριμένα:

  • H μέτρια και τακτική σωματική άσκηση έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της μνήμης και στην αποφυγή της γνωστικής εξασθένησης.
  • Η αερόβια άσκηση (όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο) βελτιώνουν τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα της άσκησης είναι εξίσου σημαντική. Η τακτική άσκηση (δηλαδή αρκετές φορές την εβδομάδα) είχε μεγαλύτερη επίδραση στην ευνοϊκή διατήρηση της μνήμης σε σχέση με τις πιο περιστασιακές προπονήσεις.

Η μελέτη επίσης υποδεικνύει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην μνήμη δεν εξαρτώνται μόνο από τη διάρκειά της, αλλά και από τη συνολική φυσική κατάσταση του ατόμου, τονίζοντας τη σημασία ενός ισχυρού προγράμματος άσκησης για τη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών;

Βασισμένοι στα ευρήματά τους, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική άσκηση όχι μόνο βοηθά στην υποστήριξη της επεισοδιακής μνήμης με την πάροδο του χρόνου, αλλά η αερόβια άσκηση φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική — και βρήκαν τα μεγαλύτερα οφέλη στους ανθρώπους ηλικίας 55 και άνω.

Η επεισοδιακή μνήμη αναφέρεται στις αναμνήσεις συγκεκριμένων εμπειριών που περιλαμβάνουν στοιχεία όπως ο χρόνος και η τοποθεσία, το να οδηγείς για πρώτη φορά, να περπατάς στη σκηνή της αποφοίτησης ή να θυμάσαι τα γενέθλιά σου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η επεισοδιακή μνήμη είναι ένα από τα πρώτα συστήματα μνήμης που αρχίζουν να φθίνουν με την ηλικία.

Από τη μελέτη, φαίνεται ότι η άσκηση περίπου τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να αποκομίσουμε τα οφέλη για την επεισοδιακή μνήμη. Ανακαλύπτοντας μεγαλύτερες βελτιώσεις στη μνήμη για εκείνους που είναι ηλικίας 55 έως 68 ετών σε σύγκριση με αυτούς που είναι 69 έως 85 ετών, οπότε όσο το νωρίτερα δράσετε τόσο το καλύτερο.

Απλά θυμηθείτε: Η διατήρηση της μνήμης σας σε εγρήγορση καθώς γερνάτε είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους σας. Η άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι το κλειδί, σύμφωνα με αυτή την έρευνα!