Είστε περήφανοι που είστε ευγενικοί, συνεργάσιμοι και χαλαροί. Μπορεί να είστε το πρόσωπο που εξομαλύνει τις αμήχανες συζητήσεις, δεν αφήνει ποτέ ένα μήνυμα στο “διαβάστηκε” και ακόμα αναλαμβάνει επιπλέον δουλειά για να βοηθήσει. Σπάνια συγκρούεστε και προσπαθείτε πάντα να βοηθήσετε… Και, από πολλές απόψεις, αυτό είναι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό. Όμως σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να μετατραπεί σε people-pleasing και να επιβαρύνει την ψυχική υγεία και την ευημερία σας.

Αν βάζετε συνεχώς τους άλλους σε προτεραιότητα, δυσκολεύεστε να θέσετε όρια ή πιάνετε τον εαυτό σας να απολογείται υπερβολικά για πράγματα που δεν είναι δικό σας λάθος, τότε οι καλές σας προθέσεις μπορεί να λειτουργούν εις βάρος σας.

Τα σημάδια του people-pleasing

Μερικές από τις ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν, περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στον καθορισμό ορίων (Δεν θέλω να είμαι δύσκολος/-η, οπότε θα πω απλά ναι).
  • Επιλέγετε την σιωπή ενώ δεν συμφωνείτε (Δεν συμφωνώ, αλλά θα σιωπήσω για να αποφύγω τη σύγκρουση).
  • Υπερβολική δέσμευση (Αν πω όχι, μπορεί να θυμώσουν μαζί μου).

Το κρυφό κόστος του people-pleasing

Αν δίνετε πάντα προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων ανθρώπων έναντι των δικών σας, τότε μπορεί να:

  • Καταπονείτε τον εαυτό σας: Λέτε συνεχώς ναι, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και δυσαρέσκεια. Εντωμεταξύ, οι γύρω σας μπορεί να υποθέτουν ότι τα καταφέρνετε όλα μια χαρά.
  • Δυσκολεύεστε να υποστηρίξετε τις ανάγκες σας: Διστάζετε να μιλήσετε, είτε πρόκειται για τις προσωπικές είτε για τις επαγγελματικές σας σχέσεις. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αισθάνεστε αόρατοι ή να αγνοείτε ευκαιρίες.
  • Απομακρυνθείτε από τους στόχους σας: Όταν είστε πάντα εξυπηρετικοί, μπορεί να απομακρυνθείτε από τις δικές σας αξίες και προτεραιότητες. Οι αποφάσεις μπορεί να αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο με υποχρεώσεις παρά με επιλογές.
  • Αισθάνεστε αγανακτισμένοι-αλλά δεν γνωρίζετε πώς να σταματήσετε: Συνεχίζετε να λέτε ναι, αλλά, κατά βάθος, είστε εξαντλημένοι. Το πρόβλημα; Έχετε εκπαιδεύσει τους ανθρώπους να περιμένουν από εσάς να είστε πάντα διαθέσιμοι.

Εάν αυτά σας θυμίζουν κάτι, έχουμε καλά νέα. Μπορείτε να διατηρήσετε την καλοσύνη σας χωρίς να θυσιάσετε τον εαυτό σας.

Πώς να θέτετε όρια χωρίς να χάνετε τον εαυτό σας

1. Αναπροσαρμόστε το «όχι» ως μια ουδέτερη απάντηση: Δεν χρειάζεται να εξηγείτε κάθε όχι σας. Αντί να απολογείστε υπερβολικά, δοκιμάστε μια απάντηση όπως: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ γι’ αυτό αυτή τη στιγμή, αλλά εκτιμώ το αίτημα» ή «Πρέπει να δώσω προτεραιότητα σε άλλες υποχρεώσεις αυτή τη στιγμή».

2. Δείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας πριν πείτε αυτόματα ναι: Πριν απαντήσετε σε ένα αίτημα, αναρωτηθείτε: Θέλω πραγματικά να το κάνω αυτό; Έχω τη δυνατότητα να το κάνω;

3. Ξεκινήστε από τα μικρά: Αν ο καθορισμός ορίων σας φαίνεται μεγάλη πρόκληση, ξεκινήστε με καταστάσεις χαμηλού ρίσκου, όπως το να αρνηθείτε μια μικρή χάρη ή να εκφράσετε μια προτίμηση όταν επιλέγετε σχέδια.

4. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η σύγκρουση δεν είναι αποτυχία: Το να διαφωνείτε ή να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας δεν σας κάνει κακό άνθρωπο. Σας κάνει έναν άνθρωπο που εκτιμά και τον εαυτό του και την άποψή του.