Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουμε είναι πιθανόν να μειωθεί η ακοή μας, όμως εκτός από την ηλικία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, το φύλο είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τις διαφορές στην ευαισθησία της ακοής, με τις γυναίκες να έχουν τα πρωτεία.

Με βάση την εν λόγω μελέτη, τα προβλήματα ακοής αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο διαρκώς, όχι μόνο λόγω της ηλικίας, αλλά και εξαιτίας άλλων βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η έκθεση σε έντονο θόρυβο και χημικές ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ακοή. Εκτός από το περιβάλλον, άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν, είναι η γλώσσα, η εθνικότητα και βέβαια το φύλο.

Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα για την ακοή

Η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε δοκιμές ακοής για 450 άτομα από 13 παγκόσμιους πληθυσμούς, από άτομα με καταγωγή από Εκουαδόρ, Αγγλία, Γκαμπόν, Νότια Αφρική και Ουζμπεκιστάν.

Οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αλλά θεωρήθηκαν οι κατάλληλοι για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα οικολογικών και πολιτιστικών παραγόντων, που μπορεί να επιδρούν στην αίσθηση της ακοής. Ανάμεσα στο δείγμα των συμμετεχόντων, συμπεριλήφθηκαν και μη ευρωπαϊκές, υπανάπτυκτες αγροτικές ομάδες.

Στην έρευνα μελετήθηκε η ευαισθησία του κοχλία στο αυτί, εξετάζοντας πώς αυτός μεταδίδει τα σήματα του εγκεφάλου σε διαφορετικές εντάσεις και συχνότητες ήχου, μετρώντας τις λεγόμενες ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ).

Η μέθοδος καταγραφής και ανάλυσης των ωτοακουστικών εκπομπών είναι η μέθοδος εκτίμησης της κοχλιακής λειτουργίας. Η μέθοδος ανακαλύφθηκε από τον Kemp το 1978 και είναι τρόπος ελέγχου της ακοής.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι γενικά έχουν καλύτερη ακοή στο δεξί αυτί σε σχέση με το αριστερό και ότι η ακοή συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουμε η ακοή μας γίνεται όλο και πιο αδύναμη, σε σχέση με τα νεανικά μας χρόνια.

Ωστόσο, οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με τις επιδράσεις του φύλου και του περιβάλλοντος. Με βάση τα ευρήματά τους, η ένταση της ακοής επηρεάζεται περισσότερο από το φύλο παρά από την ηλικία, με τις γυναίκες να έχουν κατά μέσο όρο δύο ντεσιμπέλ πιο ευαίσθητη ακοή από τους άνδρες σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Πώς επηρεάζει την ακοή το περιβάλλον

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας είναι το περιβάλλον, το οποίο επηρέασε όχι μόνο την αντίδραση στην ένταση αλλά και την ποικιλία των συχνοτήτων ήχου που αντιλαμβάνονταν οι συμμετέχοντες.

Για παράδειγμα, άτομα που ζούσαν σε δασικές περιοχές είχαν την υψηλότερη ευαισθησία ακοής, ενώ εκείνοι που κατοικούσαν σε μεγάλο υψόμετρο είχαν τη χαμηλότερη.

Βάσει της έρευνας, λοιπόν, ο πληθυσμός, το περιβάλλον και η γλώσσα συμβάλλουν σημαντικά στην ποικιλία των συχνοτήτων της ακοής μεταξύ των ανθρώπινων ομάδων, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στο ότι ολόκληρο το σώμα επηρεάζεται από το περιβάλλον ή αν πρόκειται για μακροχρόνιες προσαρμογές σε διάφορους ήχους, επίπεδα θορύβου ή έκθεση στη ρύπανση.

Όσον αφορά, ας πούμε, στους ανθρώπους που ζουν σε δάση, η μελέτη αναφέρει ότι μπορεί να έχουν υψηλότερη ευαισθησία, επειδή έχουν προσαρμοστεί σε τοπία ήχου με πολλούς μη ανθρώπινους ήχους και περισσότερους ήχους της φύσης, όπου η επαγρύπνηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.

Από την άλλη, είναι πιθανόν η καλύτερη ακοή τους να οφείλεται στην έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης.

Άτομα που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα δε, μπορεί να έχουν μειωμένη ακοή, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η επίδραση της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης, η πιθανή μείωση του ήχου σε περιβάλλοντα μεγάλου υψομέτρου ή οι φυσιολογικές προσαρμογές στα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου.

Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, διαφορά μεταξύ αστικών και αγροτικών πληθυσμών, με εκείνους που ζούσαν στις πόλεις να έχουν μια μετατόπιση προς τις υψηλότερες συχνότητες, πιθανόν λόγω του φιλτραρίσματος του θορύβου από την κυκλοφορία.

Επικίνδυνη για την υγεία η ευαίσθητη ακοή λέει η έρευνα

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η καλύτερη ακοή στις γυναίκες θα μπορούσε να οφείλεται στη διαφορετική έκθεση σε ορμόνες κατά την ανάπτυξη στη μήτρα, λόγω των μικρών διαφορών στην ανατομία του κοχλία ανδρών και γυναικών.

Εκτός από την υψηλότερη ευαισθησία στην ακοή, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες επιτυγχάνουν επίσης καλύτερα σε άλλες δοκιμές ακοής και αντίληψης της ομιλίας, υποδεικνύοντας ότι οι εγκέφαλοί τους είναι επίσης καλύτεροι στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Δεδομένων, όμως, των επιβλαβών επιπτώσεων του θορύβου στη συνολική υγεία, όπως στην ποιότητα ύπνου και στα επίπεδα κινδύνου για καρδιοαγγειακές νόσους, η πιο ευαίσθητη ακοή σε θορυβώδη περιβάλλοντα δεν έχει πάντα καλά αποτελέσματα.