Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια μεγάλη συζήτηση με έναν καλό φίλο, ειδικά τις δύσκολες μέρες. Έρευνα μάλιστα, υποστηρίζει ότι αρκεί μια μόνο θετική αλληλεπίδραση με έναν φίλο την ημέρα για να ενισχύσουμε την ψυχική μας ευεξία. Από την άλλη πλευρά, μια αμήχανη ή άβολη συζήτηση μπορεί να μας αγχώσει για αρκετές μέρες στην συνέχεια. Πώς μπορούμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι όλες οι συζητήσεις μας θα πάνε καλά; Ενώ δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή, υπάρχουν κάποια λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε στην επικοινωνία μας για να συνδεθούμε καλύτερα με τους άλλους.
Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε στην επικοινωνία σας
Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνουμε ανεξάρτητα από το στυλ επικοινωνίας μας:
1. «Boomerasking»
Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε μια ερώτηση μόνο και μόνο για να έχετε την ευκαιρία να την απαντήσετε; Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτή την παγίδα, μιας και υπάρχει κίνδυνος η συζήτησή σας να… “ναυαγήσει”. Το “boomerasking” μπορεί να κάνει τον συνομιλητή σας να νιώσει άβολα και ως εκ τούτου η επικοινωνία σας δεν θα είναι ωφέλιμη.
2. Διακοπές
Μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε σιωπηλοί όταν έχετε κάτι να πείτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και οι δύο συνομιλητές να διακόπτουν ο ένας τον άλλο και να μην υπάρχει πρόβλημα, όμως αυτό ίσως να αποτελεί περισσότερο την εξαίρεση παρά τον κανόνα.
Σε γενικές γραμμές, το να αρχίσετε να μιλάτε πριν προλάβει να τελειώσει ο συνομιλητής σας μπορεί να το κάνει να αισθανθεί άβολα. Για αυτό προσπαθήστε να περιμένετε και στην συνέχεια απαντήστε.
3. Μιλάτε υπερβολικά πολύ για εσάς
Όλοι έχουμε ακούσει ή… έχουμε βιώσει μια κακή συζήτηση, όπου ο συνομιλητής μας δεν σταματά να μιλά για την δική του ζωή. Για να έχετε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία.
Για αυτό λοιπόν, προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί, να μοιραστείτε πράγματα για τον εαυτό σας, δίνοντας όμως χώρο και στον συνομιλητή σας να κάνει το ίδιο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι συζητήσεις ευδοκιμούν όταν υπάρχει ισορροπία.
4. Υπερβολικές συμβουλές
Όταν ένας φίλος ή ένα αγαπημένο πρόσωπο έρχεται σε εμάς με ένα πρόβλημα, είναι φυσικό να θέλουμε να τον βοηθήσουμε να το λύσει. Μερικές φορές όμως, ίσως απλώς να θέλει να τον ακούσουμε.
Για αυτό λοιπόν, ακούστε τον καθώς σας αναλύει το πρόβλημά του και αποφύγετε να “τρέξετε” σε συμβουλές πριν σας τις ζητήσει. Έτσι θα του δώσετε χρόνο να αποφορτιστεί και να σκεφτεί καλύτερα την κάθε κατάσταση.
5. Ερωτήσεις κλειστού τύπου
Οι ερωτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για μια καλή συζήτηση, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ανοίγουν το δρόμο της επικοινωνίας και ότι δεν δημιουργούν εμπόδια. Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου είναι ερωτήσεις με απαντήσεις “ναι” ή “όχι” και όχι ερωτήσεις που προσκαλούν τον συνομιλητή σας να συνεχίσει τη συζήτηση.
Είναι η διαφορά μεταξύ του «Σου αρέσει το φαγητό σου;» και του «Τι σου αρέσει στο φαγητό σου;» που μπορεί να κάνει την διαφορά, μιας και η δεύτερη ερώτηση προτρέπει τον συνομιλητή σας να πει περισσότερα.