Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη διατροφική τάση που υποστηρίζεται από πολλούς τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τη διαλειμματική νηστεία, την οποία οι επιστήμονες δεν σταματούν να διερευνούν. Πρόσφατα μάλιστα, μελέτη υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το πλάνο 4:3 της εν λόγω δίαιτας, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό για αδυνάτισμα σε σύγκριση με την καταμέτρηση και τον καθημερινό περιορισμό θερμίδων.

Στο διατροφικό πλάνο 4:3, η πρόσληψη θερμίδων των συμμετεχόντων στην έρευνα περιοριζόταν για τρεις μόνο ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, τα άτομα αυτά έχασαν περισσότερα κιλά από εκείνους που περιόριζαν τις θερμίδες τους κάθε μέρα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία πολλές φορές την εβδομάδα «μπορεί να είναι πολύ αυστηρή» για αποτελεσματικό αδυνάτισμα:

«Πιστεύουμε ότι η διαλειμματική νηστεία τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι το “ιδανικό σημείο” για την απώλεια βάρους», είπε η Βικτόρια Κατενάτσι, συν-συγγραφέας της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus.

«Περισσότερες ημέρες νηστείας την εβδομάδα μπορεί να είναι πολύ αυστηρές και δύσκολες για να τις τηρήσει κάποιος, ενώ λιγότερες ημέρες ίσως να μην παράγουν αρκετό θερμιδικό έλλειμμα για να ξεπεράσουν τις δίαιτες περιορισμού θερμίδων καθημερινά», τόνισε η ίδια.

Αδυνάτισμα και διαλειμματική νηστεία- Η νέα έρευνα

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν 165 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα και τα χώρισαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα ακολούθησε τη συνθήκη των 3 ημερών νηστείας την εβδομάδα (ομάδα 4:3). Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιορίσουν τις θερμίδες τους κατά 80%. Για παράδειγμα, αν η βασική τους πρόσληψη ήταν 2.500 θερμίδες την ημέρα, θα κατανάλωναν περίπου 500 θερμίδες αυτές τις ημέρες. Η πρόσληψη θερμίδων για τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες δεν περιοριζόταν, αν και τα άτομα ενθαρρύνονταν να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε περίπου 35% λιγότερες θερμίδες από το συνηθισμένο κάθε μέρα έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να έχουν ένα ίσο ενεργειακό έλλειμμα κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Οι ερευνητές παρείχαν σε όλους τους συμμετέχοντες ψυχολογική υποστήριξη, δωρεάν συνδρομή στο γυμναστήριο και τους ενθάρρυναν να ασκούνται τουλάχιστον 300 λεπτά την εβδομάδα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη νηστεία 4:3, έχασαν το 7,6% του σωματικού τους βάρους μετά από ένα χρόνο ενώ οι υπόλοιποι, κατά μέσο όρο, το 5%.

Ο Άνταμ Κόλινς, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, δήλωσε:

«Το κύριο εύρημα της μελέτης ήταν ότι η προσέγγιση 4:3 οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τον παραδοσιακό περιορισμό θερμίδων, παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ίδια συνολική πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια μαγική ιδιότητα της προσέγγισης 4:3 αυτής καθαυτής, αλλά επειδή πέτυχαν μεγαλύτερο θερμιδικό έλλειμμα».

«Η προσκόλληση σε οποιαδήποτε δίαιτα για 6-12 μήνες είναι δύσκολη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά αυτό ίσως εξηγεί γιατί η ομάδα 4:3 ήταν πιο κοντά στον στόχο του θερμιδικού ελλείμματος συνολικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Παρόλα αυτά, υποστηρίζει την άποψη ότι, πρακτικά, τα πρωτόκολλα της διαλειμματικής νηστείας υπερέχουν από τον παραδοσιακό καθημερινό περιορισμό θερμίδων, τόσο σε σχέση με την συμμόρφωση όσο και με τα αποτελέσματα», κατέληξε.

Χρειάζεται προσοχή

Παρά τις πολλές μελέτες που υποδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία πράγματι λειτουργεί, οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι ως προς την αποτελεσματικότητά της και τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που την ακολουθούν, συνήθως καταλήγουν να καταναλώνουν μια σχετικά μεγάλη ποσότητα τροφής. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι η διαλειμματική νηστεία ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών ή προώρου θανάτου.

Το βέβαιο είναι πως αυτό το διατροφικό σχήμα δεν ταιριάζει σε όλους. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να ξεκινήσουμε δίαιτα θα πρέπει πρώτα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό και τον διατροφολόγο μας.