Συνηθίζετε να κάνετε scroll στο κινητό σας λίγο πριν να κοιμηθείτε; Εάν ναι, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να σταματήσετε, μιας και νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι ήδη υποψιαζόμασταν.
Όπως αναφέρουν Νορβηγοί ερευνητές στην μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 45.000 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 28 ετών και δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychiatry, κάθε ώρα χρήσης οθονών στο κρεβάτι φαίνεται να συνδέεται με 24 λεπτά μικρότερης διάρκειας ύπνου και υψηλότερο κίνδυνο αϋπνίας.
Αν και η σχέση αιτίου-αποτελέσματος δεν είναι απολύτως σαφής, οι άνθρωποι με αϋπνία ή όσοι κοιμούνται λιγότερο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
«Η μείωση του ύπνου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει σε σωρευτικό χρέος ύπνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο κόπωσης, μειωμένης γνωστικής λειτουργίας και χειρότερης ψυχικής υγείας», αναφέρουν οι ερευνητές. «Για τους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι τείνουν ήδη να έχουν ανεπαρκή ύπνο, η απώλεια σχεδόν μισής ώρας ύπνου ανά νύχτα θα μπορούσε να γίνει επιβαρυντική σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών».
Δεν είναι μόνο το κινητό που μας κρατά ξάγρυπνους
Αν και έχουν γίνει πολλές έρευνες που συνδέουν το χρόνο οθόνης αργά το βράδυ με χειρότερο ύπνο, αυτή η νέα μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις οθόνες τους και κατά πόσο αυτό επηρέαζε την ποιότητα του ύπνου τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την διαδικτυακή δημοσκόπηση 2022 Students’ Health and Wellbeing Study. Η έρευνα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της οθόνης στο κρεβάτι σε έξι διαφορετικές δραστηριότητες:
- Παρακολούθηση ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών.
- Έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Σερφάρισμα στο διαδίκτυο.
- Ακρόαση μουσικής, ακουστικών βιβλίων και podcasts.
- Βιντεοπαιχνίδια.
- Διάβασμα για μαθήματα.
Κατά την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το πόσες νύχτες την εβδομάδα και πόσο χρόνο είχαν αφιερώσει σε κάθε δραστηριότητα. Έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά παρουσίαζαν συμπτώματα αϋπνίας, όπως δυσκολία να κοιμηθούν, δυσκολία να παραμείνουν κοιμισμένοι ή ημερήσια κόπωση.
Επιπλέον, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την ώρα που κοιμόντουσαν και την ώρα που ξυπνούσαν, καθώς και πόσος χρόνος τους πήρε για να αποκοιμηθούν.
Αφού αξιολόγησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων, τα συμπτώματα αϋπνίας και τις νυχτερινές συνήθειες αναφορικά με τις οθόνες, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι κάθε ώρα που κοιτούσαν την οθόνη ενώ ήταν στο κρεβάτι φάνηκε να σχετίζεται με 24 λεπτά λιγότερο ύπνο. Για παράδειγμα, αν κάποιος περνούσε δύο ώρες βλέποντας τηλεόραση στο κρεβάτι, πιθανότατα θα κοιμόταν 48 λεπτά λιγότερο κατά μέσο όρο.
Παράλληλα, ο κίνδυνος αϋπνίας των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 59% για κάθε επιπλέον ώρα παραμονής στην οθόνη, σύμφωνα με τους ερευνητές.