Σίγουρα αν δεν το έχετε κάνει ακόμη οι ίδιοι, το έχει πάρει το μάτι σας κάπου στο ίντερνετ! Οι φωτογραφίες όλων ξαφνικά έχουν μετατραπεί μέσω του AI σε εικόνες από ιαπωνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων. Τι είναι όμως αυτό το ghibli style, που κάποιοι μάθανε μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη και γιατί έχει γίνει η νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Είναι εικόνες με στυλ που μοιάζει με αυτών από το Studio Ghibli, ένα ιαπωνικό στούντιο κινουμένων σχεδίων, το οποίο έχει γίνει διάσημο για τις εξαιρετικά ποιοτικές και καλλιτεχνικά ανεπτυγμένες ταινίες του.
Ιδρύθηκε το 1985 από τους δύο κορυφαίους Ιάπωνες δημιουργούς, Χαγιάο Μιγιαζάκι και Ισάο Τακαχάτα και θεωρείται ένα από τα κορυφαία στον κόσμο του animation. Είναι γνωστό για τις ταινίες του που συνδυάζουν μαγευτική φαντασία, βαθιά συναισθηματική φόρτιση και ισχυρά οικολογικά και κοινωνικά μηνύματα.
Γιατί έχει γίνει trend
Τα εργαλεία AI επιτρέπουν στους χρήστες να φτιάξουν ξανά υπάρχουσες φωτογραφίες δικές τους ή διάσημων προσωπικοτήτων, όπως πολιτικών ή αγαπημένων τους ηθοποιών και τραγουδιστών στο χαρακτηριστικό ghibli στυλ.
Ίσως ο λόγος που επικρατεί αυτή η φρενίτιδα στα social media να είναι τα συναισθήματα νοσταλγίας που μας προκαλούνται μέσα από τη ρετρό αισθητική των συγκεκριμένων animation, σε έναν κόσμο που κατά τα άλλα καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη.
Κάπου μέσα στο χάος της τεχνολογίας, νιώθουμε οικειότητα και ηρεμία με το να γυρίζουμε πίσω σε μία πιο αθώα εποχή.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, διαπιστώθηκε ότι οι νοσταλγικές εμπειρίες ενεργοποιούν τόσο τα συστήματα μνήμης όσο και τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του ιππόκαμπου και άλλων σημαντικών σημείων.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι συνήθως ικανοποιούνται περισσότερο όταν μοιράζονται με τους διαδικτυακούς τους φίλους περιεχόμενο με νοσταλγικό ή γενικότερα συναισθηματικά έντονο χαρακτήρα, προφανώς λόγω της μεγαλύτερης σύνδεσης που αισθάνονται σε αυτή την περίπτωση με τους άλλους.
Οι AI φωτογραφίες σε στυλ ghibli μάς χαλαρώνουν
Ένα άλλος παράγοντας που φέρεται να παίζει ρόλο στο virality των επεξεργασμένων με AI φωτογραφιών manga που βασίζονται στην τέχνη του Ghibli Studio, είναι το γεγονός ότι τα τοπία και τα χρώματα των συγκεκριμένων κινουμένων σχεδίων μιμούνται το φυσικό περιβάλλον και αυτό μας χαλαρώνει.
Για την ακρίβεια, φαίνεται να ενεργοποιεί το δίκτυο της προεπιλογής του εγκεφάλου, την ομάδα των εγκεφαλικών περιοχών δηλαδή που τίθενται σε λειτουργία, όταν δεν είμαστε απασχολημένοι με εξωτερικά ερεθίσματα ή συγκεκριμένες εργασίες και απλώς χαλαρώνουμε.
Επίσης, σε έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Art Therapy, αναφέρεται ότι η δημιουργία τέχνης μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης σε υγιείς ενήλικες. Παρομοίως, μια παρέμβαση βασισμένη στη φύση κατά τις ώρες εργασίας, μείωσε τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 29,3% και βελτίωσε τις γνωστικές επιδόσεις των υπαλλήλων. Ασθενείς δε, που υποβλήθηκαν σε μία αγχωτική εξέταση, παρουσίασαν μειωμένη έκκριση κορτιζόλης, όταν εκτέθηκαν σε ήρεμες ταινίες με θέμα τη φύση.
Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν τη δυνατότητα της φύσης και των καλλιτεχνικών παρεμβάσεων σε διάφορα περιβάλλοντα να μειώσουν το άγχος.
Όσο επιτυχημένα και αν αναδιαμορφώνει το AI τη δημιουργικότητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόση σημασία έχει η αυθεντικότητα. Κανένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να ξεπεράσει την τέχνη, ούτε το ανθρώπινο μυαλό!