«Λοιπόν, τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο»; Η απάντησή σου μπορεί να είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και να μου πεις πως σκρολάρεις με τις ώρες στα social ή χαλαρώνεις βλέποντας τις νέες trending σειρές στο Netflix ή να επιλέξεις μια πιο… εκλεπτυσμένη εκδοχή του στιλ: «Προπονούμαι για ημιμαραθώνιους και μαθαίνω ξένες γλώσσες». Είναι πιθανό εν τω μεταξύ να ασχολείσαι με όλες αυτές τις δραστηριότητες ή τα χόμπι σου να είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω. Όπως και να έχει, και οι δύο απαντήσεις λένε κάτι στους άλλους για εσένα.
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Research εξερεύνησε την «μυστική» αλλά ισχυρή επίδραση που έχει η αποκάλυψη συγκεκριμένων τύπων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Από τη μελέτη φάνηκε ότι το πώς περνάμε τα σαββατοκύριακά μας, έχει μεγαλύτερη επιρροή στο πώς οι άνθρωποι κρίνουν τις ικανότητες και τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας από ό,τι ίσως νομίζουμε.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όταν κανείς ασχολείται με ευχάριστες δραστηριότητες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, όπως η άσκηση ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, αξιολογείται από τους γύρω του ως ένα πιο ικανό, σε όλα τα επίπεδα, άτομο που δεσμεύεται, είναι πειθαρχημένο και μπορεί να βάλει τα πράγματα στη ζωή του σε τάξη.
Από την άλλη πλευρά, τα χόμπι που εστιάζουν στη διασκέδαση και την απόλαυση, όπως το να παρακολουθεί κανείς μανιωδώς σειρές ή να σκρολάρει στο TikTok, δίνει το στίγμα μιας πιο προσιτής, ζεστής και fun προσωπικότητας.
Αλλά, η ζεστασιά δεν σηματοδοτεί ικανότητα, και η ικανότητα δεν σηματοδοτεί ζεστασιά.
Ποια χόμπι μας βοηθούν σε επαγγελματικό επίπεδο…;
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να συνεργαστούν επαγγελματικά με κάποιον/α που μιλάει για δραστηριότητες, όπως οι πρώτες, οι οποίες φαντάζουν πιο «υπεύθυνες» σε σύγκριση με κάποιον/α που προτιμά χαλαρώνει στον καναπέ…
Ωστόσο, αν κανείς είναι ήδη καταξιωμένος στη δουλειά του/της, τότε… επιτρέπεται να μοιραστεί πιο χαλαρά χόμπι. Αυτό μάλιστα μπορεί να τον/την κάνει πολύ πιο συμπαθητικό άτομο στον εργασιακό χώρο.
Χωρίς όμως τα «εξωτερικά σημάδια ικανότητας», τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα πιθανώς να λειτουργούν αντιστρόφως. Στην περίπτωση λοιπόν της επαγγελματικής ανέλιξης, αν είσαι ακόμα στα πρώτα βήματα, το να αναφέρεις κάποιο χόμπι που θεωρείται καλό για την σωματική και την ψυχική υγεία, ίσως λειτουργήσει ως κοινωνική απόδειξη ότι είσαι ικανός/ή για τη δουλειά.
Τώρα, μπορεί να σκέφτεσαι: «ΟΚ, αλλά εγώ θέλω να είμαι απλά ο εαυτός μου. Δεν θέλω να σκέφτομαι τον ελεύθερο χρόνο μου ως μια στρατηγική κίνηση». Φυσικά. Αλλά υπάρχει πάντα εκείνο το γλυκό σημείο σε κάθε μας επικοινωνία. Είναι σημαντικό όλοι μας να ξέρουμε πότε καλύτερα να μιλάμε πιο συγκροτημένα για την επαγγελματική μας ανάπτυξη και πότε να μοιραζόμαστε κάποιες… ενοχές απολαύσεις, ανάλογα με τον συνομιλητή μας και τη στιγμή. Όλα εξαρτώνται από το πλαίσιο.
Φυσικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς και υπερβολικά για το τι λένε τα χόμπι σου για εσένα. Απλά, μίλα για τον εαυτό σου συνειδητά και προσπάθησε να διακρίνεις τις περιστάσεις. Αν λατρεύεις να διαβάζεις φιλοσοφία, ok. Αν προτιμάς να περνάς τις Κυριακές σου με το να κάνεις διατροφικές ατασθαλίες μπροστά στην τηλεόραση, είναι ok και αυτό. Αλλά με το να μιλάς μόνο για τα πράγματα που σε κάνουν να φαίνεσαι εντυπωσιακός/ή και ποτέ να μην αναφέρεις πράγματα που σου φέρνουν απλώς ευχαρίστηση ή το αντίστροφο, τότε ίσως χάνεις μερικά από τα καλύτερα μέρη της ανθρώπινης σύνδεσης.
Άρα, την επόμενη φορά που κάποιος/α σε ρωτήσει τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο, μην σκεφτείς πολύ. Απλώς, σκέψου λίγο παραπάνω…