Τι είναι το small talk; Σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε στην ουρά του ταμείου στο σούπερ μάρκετ και κάποιος μας πιάνει την κουβέντα, όσο περιμένουμε, μιλάμε για τις τιμές που έχουν φτάσει στα ύψη, για τον καιρό, για την κίνηση.
Το small talk, λοιπόν, είναι αυτό που λέει και η λέξη, μια κουβεντούλα, συνήθως με κάποιον άγνωστο -αλλά όχι μόνο- για κάτι απλό και ασήμαντο ίσα – ίσα για τη χαρά της επικοινωνίας, για να έχουμε συντροφιά κατά την αναμονή μας σε κάποιον χώρο ή για να έρθουμε πιο κοντά με τον άλλο.
Το ξέρατε ότι μια τέτοιου είδους κουβεντούλα ακόμη και με έναν άγνωστο άνθρωπο μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική ευημερία μας ως άτομα;
Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μία μικρή κουβέντα, τόσο πιο σίγουροι γίνονται στις κοινωνικές τους δεξιότητες και τόσο πιο λίγο ανησυχούν για την απόρριψη.
Οι άνθρωποι, βέβαια, αντιδρούν διαφορετικά στο ενδεχόμενο να πιάσουν συζήτηση για λίγα λεπτά με κάποιον που δεν γνωρίζουν.
Κάποιοι ίσως διστάζουν μπροστά σε μία τέτοια φαινομενικά ασήμαντη συνομιλία, ντρέπονται ή πιστεύουν ότι χάνουν χρόνο ή πως δεν αξίζει τον κόπο, ενώ άλλοι χαίρονται με αυτή την αλληλεπίδραση.
Όμως, η κουβεντούλα ως εργαλείο επικοινωνίας ίσως να μην μας είναι και κάτι τόσο ξένο. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, ενδέχεται να θυμηθούμε ότι μέσα από μία μικρή κουβέντα, γνωρίσαμε κάποιον από τους φίλους μας ή τον/την σύντροφό μας.
Μάλιστα, πολλές φορές είναι αναπόφευκτο να μπούμε σε μία τέτοια συζήτηση, μιας και μπορεί να αποτελέσει και τον τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε για να προσανατολιστούμε, όταν ας πούμε ρωτάμε κάποιον στον δρόμο πόσο μακριά είναι το σημείο που ψάχνουμε.
Τα οφέλη του small talk
Ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν εξασκηθεί στο να μιλάνε εύκολα με αγνώστους, μπορεί να νιώθουν άβολα και να πιέζονται όταν αντιμετωπίζουν μια τέτοια προοπτική.
Επίσης, μπορεί να ανησυχούν για την απαιτητική πράξη της αυθόρμητης ομιλίας, η οποία χρειάζεται γρήγορη ανταπόκριση για να κρατηθεί η συζήτηση ζωντανή. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικό.
Γιατί λοιπόν να το κάνουμε; Οι ερευνητές της παραπάνω μελέτης έχουν συμπεράνει ότι οι ελαφριές συζητήσεις με άτομα που δεν γνωρίζουμε καλά είναι πιθανό να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ευημερία μας, όπως είναι η ενίσχυση της διάθεσής μας και η μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης και μοναξιάς.
Οι επιπτώσεις των ελάχιστων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων φαίνεται να είναι πολλές στη σύγχρονη εποχή. Το αίσθημα του ανήκειν είναι σημαντικό για τους ανθρώπους και αυτό, μεταξύ άλλων, καλλιεργείται και ενισχύεται, όταν συνηθίζουμε να συζητάμε με άλλους έστω και για λίγα λεπτά.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η μοναξιά σε παγκόσμιο επίπεδο έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup, επηρεάζει 1 στους 5 ενήλικες στις ΗΠΑ, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.
Σίγουρα όταν πρόκειται να μιλήσουμε με κάποιον ξένο, πρέπει να το κάνουμε με προσοχή, μιας και είναι λογικό να έχουμε αμφιβολίες για τον άλλο, όταν δεν τον ξέρουμε. Μπορεί να φοβόμαστε ή να νιώθουμε ντροπή, όμως μερικές φορές αξίζει τον κόπο!