Δεν είναι φάρσα: Τα fake news της Πρωταπριλιάς έχουν και τα καλά τους

Την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου... Πόσα «αθώα» είναι τα fake news;

Δεν είναι φάρσα: Τα fake news της Πρωταπριλιάς έχουν και τα καλά τους

Οι πρωταπριλιάτικες ιστορίες μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να αναγνωρίζουν ευκολότερα τα fake news, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lancaster.

«Εξετάζοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στις πρωταπριλιάτικες φάρσες και συγκρίνοντάς την με τις χαλκευμένες ειδήσεις μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για τα είδη της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς της παραπληροφόρησης», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

«Η παραπληροφόρηση δεν είναι κάτι νέο, αλλά τα μέσα της παραπληροφόρησης μεταβάλλονται και εξελίσσονται συνεχώς. Μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πόσο εκπαιδευμένοι θα είναι, θα εξακολουθούν να δυσκολεύονται να διακρίνουν τα fake news από τα αληθινά. Γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε εργαλεία για τον εντοπισμό τους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Τεχνητή νοημοσύνη VS δημοσιογράφων

Θα εμπιστευόσασταν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την ενημέρωσή σας ή θα προτιμούσατε ειδήσεις που προέρχονται από πραγματικούς δημοσιογράφους – συντάκτες;

Νέα έρευνα από το University of Kansas αποκαλύπτει ότι όταν οι αναγνώστες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στην παραγωγή ειδήσεων, εμπιστεύονται λιγότερο την αξιοπιστία της είδησης, ακόμη και εάν δεν κατανοούν πλήρως που ακριβώς συνέβαλε.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Communication Reports υποδηλώνουν ότι οι συμμετέχοντες, γενικά, θεωρούν πιο αξιόπιστη την ανθρώπινη συμβολή σε τομείς όπως η δημοσιογραφία, που παραδοσιακά ασκείται από ανθρώπους.

Όταν το ανθρώπινο στοιχείο αντικαθίσταται από την τεχνητή νοημοσύνη, η αξιοπιστία επηρεάζεται, σημειώνουν οι ερευνητές ενώ σε άλλες περιπτώσεις που παραδοσιακά δεν εμπλέκεται ο άνθρωπος, όπως οι προτάσεις προβολής video, τότε η αξιοπιστία παραμένει σταθερή, ακόμα και με την συμβολή του AI.

Ο ψηφιακός εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα

Φαντάζεστε το ενδεχόμενο οι αγαπημένοι σας influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι ψεύτικοι – ή ακόμα χειρότερα, τα άτομα που μιλάτε στις εφαρμογές γνωριμιών;

Από τις αρχές του περασμένου έτους, το TikTok ζήτησε από τους δημιουργούς να επισημαίνουν όλο το ρεαλιστικό περιεχόμενο που δημιουργείται από AI και η πλατφόρμα επιτρέπει στους λογαριασμούς να εφαρμόζουν την ετικέτα μέσω μιας λειτουργίας εναλλαγής.

Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς σημειώνουν στο βιογραφικό τους ότι είναι εικονικοί influencers, αν και δεν χαρακτηρίζουν ρητά το περιεχόμενο ή την προσωπικότητά τους ως δημιουργημένο από AI.

Οι γονείς ανησυχούν ότι οι influencers της τεχνητής νοημοσύνης – που συχνά επιδεικνύουν πρόσωπα και σώματα τελειοποιημένα με τεχνητή νοημοσύνη στο περιεχόμενό τους – μπορεί να συμβάλλουν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και διαταραγμένη εικόνας του σώματος για παιδιά και έφηβους.

Φυσικά, οι ψεύτικες φωτογραφίες δεν μένουν μόνο στα social media, επεκτείνονται σε όλες τις πλατφόρμες, όπως τα dating apps, αυξάνοντας τον κίνδυνο κάποιος να ερωτευτεί ένα bot.

Για παράδειγμα, το 2022 ένας 23χρονος διευθυντής προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, για να κερδίσει χρόνο και συναισθηματική καταπόνηση του να βγαίνει σε εκατοντάδες ραντεβού και να κοιτάζει χιλιάδες προφίλ ανθρώπων στο διαδίκτυο, κατασκεύασε ένα αυτόματο σαρωτή για να κάνει μέρος της δουλειάς.

Για να τελειοποιήσει το πρόγραμμα, δημιούργησε μια βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας συνομιλίες που είχε προηγουμένως για θέματα που τον ενδιέφεραν και το εκπαίδευσε να φιλτράρει περισσότερες φωτογραφίες με βάση τις προτιμήσεις του.

Σε μια περίπτωση, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, το bot δέχτηκε μια συνάντηση στο τοπικό σύγχρονο Μουσείο Τέχνης Πολυμέσων της Μόσχας. Όταν εμφανίστηκε η γυναίκα του έστειλε μήνυμα για να τον ρωτήσει αν ίσχυε το ραντεβού.

Το bot απάντησε καθησυχάζοντάς την ότι ήταν καθ’ οδόν και ζήτησε, μάλιστα, συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Πώς θα εντοπίζουμε τα fake news

Οι προσπάθειες για τη θέσπιση νομοθεσίας κατά αυτών των τεχνολογιών βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε πέρα από τις τεχνολογικές πτυχές και να αντιμετωπίσουμε το ανθρώπινο στοιχείο πίσω από αυτές.

Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, αλλά και την προώθηση μιας κουλτούρας σκεπτικισμού και επαλήθευσης.

Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού, οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και η συμμετοχή της κοινότητας είναι απαραίτητες για να εξοπλίσουν τους πολίτες με τα εργαλεία που απαιτούνται για να διακρίνουν την αλήθεια από την εξαπάτηση.

Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας, επιβολής του νόμου και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πιο εξελιγμένων μεθόδων ανίχνευσης και εξουδετέρωσης αυτών των απειλών.

Απόρρητο