Μπορεί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων όπως η keto να μειώσει τη βιολογική ηλικία; Πρόσφατα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία έρευνα με σκοπό να διερευνήσουν περαιτέρω την παχυσαρκία, την επιγενετική γήρανση και το αν μια πολύ χαμηλή θερμιδική κετογονική δίαιτα θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό το μέτρο γήρανσης.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι γνωστό πως η παχυσαρκία επηρεάζει δυσμενώς διάφορα συστήματα στο σώμα και συνδέεται με αυξημένη βιολογική ηλικία. Είναι επίσης γνωστό πως όταν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη από την χρονολογική του, τότε υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών και χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients, τα άτομα με παχυσαρκία που ακολούθησαν μια πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας κετογονική δίαιτα για 180 ημέρες, κατέληξαν να έχουν επιγενετική ηλικία πάνω από 6 χρόνια μικρότερη από ό,τι όταν ξεκίνησαν την εν λόγω διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, αφού εξέτασαν ομάδες παχύσαρκων ατόμων και συμμετεχόντων με φυσιολογικό βάρος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία της γήρανσης είναι δυνατόν να αντιστραφεί μέσω των διατροφικών επιλογών. Όταν ανέλυσαν τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν μετά από 30 ημέρες σε κατάσταση διατροφικής κέτωσης (όταν το σώμα θεωρείται ότι βρίσκεται στη διαδικασία καύσης λίπους) οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επιβράδυνση της ηλικίας κατά 6,1 έτη. Στο σημείο των 180 ημερών, οι συμμετέχοντες διατήρησαν την επιβράδυνση ηλικίας, με μέση επιβράδυνση ηλικίας τα 6,2 έτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως υπάρχει πιθανότητα η διατροφική κέτωση να είναι υπεύθυνη για την επιβράδυνση της γήρανσης. Εκτός από την μείωση της βιολογικής ηλικίας, τα άτομα που ακολούθησαν την πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας κετογονική δίαιτα παρατήρησαν βελτιώσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, κάτι που όπως ανέφεραν οι επιστήμονες είναι σημαντικό, καθώς τα άτομα με παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία και η βιολογική γήρανση είναι συνδεδεμένες και ότι μπορεί ενδεχομένως τα αποτελέσματα να αντιστραφούν. Όπως σημείωσαν ωστόσο, «θα πρέπει να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος των σωμάτων κετόνης στη επιγενετική ρύθμιση της γήρανσης».

Οι ανησυχίες για την εν λόγω δίαιτα

H προσέγγιση της κετογονικής δίαιτας, η οποία αφορά την μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων, συνήθως κάτω από 50 γραμμάρια την ημέρα, είναι αμφιλεγόμενη, καθώς περιορίζει μια ομάδα τροφών και κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ως εκ τούτου, ειδικοί επί του θέματος που δεν συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν πως η μετατροπή των ευρημάτων της κετογονικής δίαιτας σε κλινικές οδηγίες αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις. Η μελέτη δεν αναφέρεται στη βιωσιμότητα αυτής της δίαιτας και λείπουν τα δεδομένα για την μακροχρόνια ασφάλεια των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που ανήκουν στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (π.χ., ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα στα νεφρά κ.λπ.).

Επιπλέον, εξηγούν πως η ουσία είναι να υπάρχει μιας υγιής και εξατομικευμένη προσέγγιση πάντα ως προς την απώλεια βάρους και πως οποιαδήποτε μείωση αυτού, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας.