Πόσο κινδυνέυουμε τελικά από τη ρύπανση του αέρα; Οι αόρατοι ρύπου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα έχουν πολύ σημαντική επίδραση στην υγεία μας. Βρίσκονται παντού στην ατμόσφαιρα και επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα με τρόπους που δεν έχουμε καν σκεφτεί!

Νέα έρευνα της IQAir, μιας ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας του αέρα, αποκάλυψε ότι οι περισσότερες περιοχές του κόσμου έχουν ρυπαρό αέρα, με μόλις το 17% των πόλεων παγκοσμίως να πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ειδικεύεται στην προστασία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, στην ανάπτυξη προϊόντων παρακολούθησης της ποιότητας και του καθαρισμού του αέρα.

Ανέλυσε, λοιπόν, δεδομένα από 40.000 σταθμούς ποιότητας αέρα σε 138 χώρες και διαπίστωσε ότι οι Χαντ, Κονγκό, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Ινδία έχουν τον πιο ρυπαρό αέρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πραγματικά επίπεδα ρύπανσης μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν, καθώς πολλές περιοχές δεν διαθέτουν την κατάλληλη παρακολούθηση για πιο ακριβή δεδομένα.

Πώς ακριβώς, όμως, μπορεί να επιδράσει η ρύπανση του αέρα στην υγεία μας; Ποια είναι τα όργανα που επηρεάζονται;

Ας εξετάσουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει ο μολυσμένος αέρας στους πνεύμονες, την καρδιά, το δέρμα, τον εγκέφαλο και τα μάτια μας:

Ρύπανση αέρα και πνεύμονες

Η ρύπανση του αέρα έχει άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας φλεγμονή και ερεθισμό στους αεραγωγούς, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, το άσθμα και η δυσκολία στην αναπνοή.

Ακόμη, όσοι ήδη ζουν με πνευμονικές παθήσεις, κινδυνεύουν από επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Οι ρύποι στον αέρα μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος ή επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), κάτι που ενδέχεται να απαιτήσει ακόμη και νοσηλεία.

Πολύ επικίνδυνη μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική ρύπναση και για τα παιδιά, καθώς οι πνεύμονές τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις του βρώμικου αέρα.

Τα επιβλαβή σωματίδια ρύπανσης μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες των παιδιών, με αποτέλεσμα οι τοξίνες που εγκλωβίζονται εκεί, ακόμη και να εμποδίσουν την ανάπτυξη των πνευμόνων τους.

Επίσης, τα παιδιά αναπνέουν πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι εισπνέουν μεγαλύτερες ποσότητες ρυπαρού αέρα, ενώ όταν κάποιος εκτεθεί στον ρυπαρό αέρα ως παιδί έχεις περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει άσθμα ή ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή του, καθώς οι επιπτώσεις εμφανίζονται συνήθως μετά από πολλά χρόνια.

Ρύπανση αέρα και καρδιά

Σημαντική μπορεί να είναι η επίδραση του ρυπαρού αέρα και στην υγεία της καρδιάς μας, με τους καρδιολόγους να κάνουν λόγο για φλεγμονές στο σώμα, οι οποίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο σφιχτά και λιγότερο ικανά να λειτουργήσουν σωστά.

Η φλεγμονή οφείλεται στα μικροσκοπικά σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου που περιέχονται στους ρύπους.

Πιθανή είναι δε και η εμφάνιση υψηλότερης αρτηριακής πίεσης και πίεσης στην καρδιά, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, με τους ήδη ασθενείς να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος ή δύσπνοια και να καταστήσει πιο δύσκολη τη διαχείριση καταστάσεων όπως η υπέρταση.

Για να προστατεύσουμε την καρδιά μας, όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά, ίσως είναι μια καλή ιδέα να αποφύγουμε την υπαίθρια άσκηση ή να σκεφτούμε τη χρήση καθαριστή αέρα για το σπίτι.

Επίδραση στο δέρμα

Μερικές από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στο δέρμα η ρύπανση του αέρα είναι η αφυδάτωση, η συμφόρηση και η θαμπή επιδερμίδα.

Με την πάροδο του χρόνου, η παρατεταμένη έκθεση στους ρύπους μπορεί να εξασθενήσει τη φυσική ασπίδα και να επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης, να προκαλέσει φλεγμονή ή να καταστήσει το δέρμα πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στα σπυράκια.

Για να αποφύγουμε, όσο γίνεται, αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να καθαρίζουμε το δέρμα μας δύο φορές την ημέρα, ώστε να απομακρύνονται οι αόρατοι ρύποι.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωση, που είναι απαραίτητη.

Πώς επιδρά στον εγκέφαλο

Η ρύπανση προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας τις νευρικές συνδέσεις και μειώνοντας την παροχή οξυγόνου.

Αυτό μπορεί να βλάψει τη μνήμη, την προσοχή και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων, ενώ η αυξημένη έκθεση στον ρυπογόνο αέρα συνδέεται και με ψυχικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί με υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση μάσκας σε περιοχές με πυκνή κυκλοφορία.

Μάτια και ρυπογόνος αέρας

Όταν περπατάμε έξω, ερχόμαστε σε επαφή με ρύπους.

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες που μας ταλαιπωρούν και οι οποίες επηρεάζουν τα μάτια, αφού τα κάνουν να πρήζονται και να δακρύζουν.

Σίγουρα, μια καλή λύση είναι τα γυαλιά ηλίου την ημέρα ή, σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας, κάποιο αντισταμινικό φάρκαμο, που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.