Σε έναν κόσμο που μοιάζει τρομακτικός και σκληρός, αν ψάξουμε καλά –και κυρίως μέσα μας- πάντα θα βρούμε την καλοσύνη! Όπως είχε πει και Άννα Φρανκ, «παρ’όλα αυτά πιστεύω ακόμη στην καλοσύνη των ανθρώπων» και ίσως αυτό να είναι μια καλή ιδέα!
Σύμφωνα, μάλιστα με τη φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, που είναι μια ετήσια μελέτη για την ικανοποίηση από τη ζωή, την ευτυχία και την ευημερία και βασίζεται σε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Gallup, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις πράξεις καλοσύνης.
Επίσης, στην εν λόγω μελέτη, εξετάστηκαν οι προσδοκίες των ανθρώπων από τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν.
Τι είναι οι πράξεις καλοσύνης;
Η έκθεση κατηγοριοποίησε τις πράξεις καλοσύνης σε τρεις κατηγορίες. Αυτές αφορούν στις δωρεές χρημάτων, στην εθελοντική εργασία και στις καλές πράξεις προς έναν ξένο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ποιοτικές σχέσεις είναι το μυστικό για μια πιο ευτυχισμένη και πιο μακροχρόνια ζωή. Με βάση τα δεδομένα της δε, το 70% του πληθυσμού του κόσμου έκανε τουλάχιστον μια καλή πράξη τον τελευταίο μήνα.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι αυτός είναι ένας πραγματικά υψηλός αριθμός, ουσιαστικά δείχνει ότι επτά στους δέκα ανθρώπους γύρω μας έχουν κάνει κάτι καλό τον μήνα που μας πέρασε και αυτό είναι πολύ ευοίωνο!
Πρόσθεσαν ότι είναι ωραίο να ξέρουμε πως οι άνθρωποι δρουν με αλληλεγγύη και συμμετέχουν γενικότερα σε καλές και γενναιόδωρες πράξεις προς τους συνανθρώπους τους.
Η τάση της καλοσύνης είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με την κορύφωσή της, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αλλά παραμένει βελτιωμένη σε σχέση με τα δεδομένα πριν από τους περιορισμούς, σύμφωνα με την έκθεση.
Η καλοσύνη ωφελεί και εμάς, εκτός από τον αποδέκτη
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καλές πράξεις βοηθούν και τον αποδέκτη και τον εκτελεστή να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, ενώ η καλοσύνη μπορεί να είναι ένα κλειδί όχι μόνο για την αύξηση της δικής μας ευτυχίας αλλά και της γενικότερης ευημερίας μίας κοινότητας.
Η δωρεά χρημάτων, η εθελοντική εργασία ή η συμμετοχή σε κάποια άλλη μικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να φαίνονται λιγότερο σημαντικές πράξεις μέσα σε μία λίστα με διάφορα πιο σημαντικά πράγματα που κάνουν μια ζωή ευτυχισμένη, αλλά τα δεδομένα λένε το αντίθετο.
Στην έρευνα αναφέρεται, μάλιστα, ότι οι πράξεις γενναιοδωρίας οδηγούν στην ευτυχία ακόμα περισσότερο και από το να κερδίζει κανείς υψηλότερο μισθό!
Επίδραση της καλοσύνης
Ένα πείραμα προσκάλεσε δείγμα συμμετεχόντων από τον πανεπιστημιακό χώρο να αναφέρουν το πόσο ευτυχισμένοι ήταν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τούς έδωσαν ένα μικρό ποσό χρημάτων, περίπου 2 έως 5 δολάρια, και τους είπαν να το ξοδέψουν για τον εαυτό τους ή για κάποιον άλλο.
Στη συνέχεια, μέτρησαν τις άμεσες συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων αυτών και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τυχαία επιλέχθηκαν να ξοδέψουν γενναιόδωρα χρήματα για άλλους ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας από εκείνους που ξόδεψαν για τον εαυτό τους.
Οι άνθρωποι ως κοινωνικό είδος, υποστηρίζεται ότι με τις πράξεις γενναιοδωρίας χτίζουν πιο ισχυρές συνδέσεις με τους γύρω τους, διατηρώντας τις μακροπρόθεσμα.
Αντίληψη για την καλοσύνη των άλλων
Η κυρίαρχη αντίληψη που προέκυψε από την έκθεση είναι πως οι άνθρωποι είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι και δεν πιστεύουν στην καλοσύνη των άλλων.
Ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως πρέπει να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη προς τους άλλους, ώστε να περιμένουμε ότι θα είναι καλοί μαζί μας. Αυτό ενδεχομένως θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ανοιχτοί απέναντί τους και ίσως και πιο ευτυχισμένοι!