Είτε πρόκειται για ένα χαλαρό πρωινό jogging είτε για μια ήπια συνεδρία Tai Chi, μια πρωτοποριακή έρευνα από το University of South Australia αποκαλύπτει ότι η γυμναστική, σε οποιαδήποτε μορφή της, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη σε παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.

Στη μεγαλύτερη, πιο ολοκληρωμένη επισκόπηση μέχρι σήμερα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει τη γενική νόηση, τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με κλινικές παθήσεις, ευρήματα που υποδηλώνουν ότι η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική, περιεκτική δραστηριότητα για τη βελτιστοποίηση της γνωστικής υγείας.

Σε ποια ένταση ωφελεί η γυμναστική τον εγκέφαλο;

Συνθέτοντας τα ευρήματα από 133 συστηματικές ανασκοπήσεις, που κάλυψαν 2724 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και 258.279 συμμετέχοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι:

  • Η άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης φάνηκε να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη.
  • Τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσίασαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στη μνήμη, ενώ τα άτομα με ΔΕΠΥ φάνηκαν να έχουν τα περισσότερα οφέλη στην εκτελεστική λειτουργία.
  • Η yoga, το Tai Chi και τα ενεργά βιντεοπαιχνίδια φάνηκαν να προσφέρουν τα σημαντικότερα γνωστικά οφέλη.

«Η άσκηση έχει βαθιά επίδραση στη σωματική υγεία, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ωφελεί την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό που επιβεβαιώνει αυτή η μελέτη είναι ότι ακόμη και η άσκηση χαμηλής έντασης – όπως η yoga ή το περπάτημα – μπορεί να βελτιώσει τη νόηση, καθιστώντας την άσκηση προσιτή σε άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Πότε εμφανίζονται τα οφέλη;

«Ειδικότερα, διαπιστώσαμε ότι τα οφέλη αποδόθηκαν γρήγορα, εντός 1-3 μηνών, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και μικρές εκρήξεις δραστηριότητας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αυτό σηματοδοτεί επίσης ότι η δοκιμή νέων δραστηριοτήτων θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο ενεργό και απασχολημένο» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Για τα παιδιά και τους εφήβους, η άσκηση φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ανάπτυξη της μνήμης, ενώ για τα άτομα με ΔΕΠΥ φάνηκε να βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης, στη μείωση της παρορμητικότητας και στην ενίσχυση της εκτελεστικής λειτουργίας» εξηγούν οι ίδιοι.

«Είδαμε επίσης ότι οι ασκήσεις που συνδέουν σώμα και νου, όπως το Tai Chi και η  yoga, φάνηκαν να έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στη μνήμη, ενώ τα ενεργά βιντεοπαιχνίδια φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την γενική νόηση. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό εύρημα, καθώς υποδηλώνει ότι οι ήπιες, χαμηλής όχλησης δραστηριότητες μπορεί να προσφέρουν γνωστικά οφέλη» συμπληρώνουν.