Μάλλον δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τον εγκέφαλό μας, αφού νέα καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί κανείς να αντιστρέψει την ηλικία του εγκεφάλου του κατά 10 χρόνια, απλά απενεργοποιώντας τη σύνδεση στο διαδίκτυο στο κινητό για μόλις δύο εβδομάδες!

Για τις ανάγκες της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 άτομα (φοιτητές και ενήλικες εργαζόμενοι), οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κατεβάσουν μια εφαρμογή που μπλοκάρει την πρόσβαση του smartphone τους στο διαδίκτυο. Έτσι, μπορούσαν μόνο να πραγματοποιούν κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα.

Πριν και μετά τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και την ψυχική ευημερία των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσοχή τους, η ικανότητα δηλαδή να επικεντρωθούν σε ένα θέμα, ενισχύθηκε τόσο πολύ που έγινε ισοδύναμη με την προσοχή ενός 10 χρόνια νεότερου ατόμου.

Το 90% των ατόμων ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην ψυχική υγεία σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που θα περίμενε κανείς αν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά για δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στην προσωπική τους ευημερία και τα συναισθήματα ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο πιθανόν οφείλονταν στην αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περνούσαν τον χρόνο τους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες περνούσαν λιγότερο χρόνο στο κινητό και περισσότερο χρόνο με φίλους και οικογένεια, κάνοντας γυμναστική και απολαμβάνοντας τη φύση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο χρόνος οθόνης μειώθηκε σχεδόν στο μισό- σε μία ομάδα από 5 ώρες και 14 λεπτά σε δύο ώρες και 41 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα.

Βελτιωμένη διάθεση και συγκέντρωση χωρίς internet στο κινητό

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε: «Παρά τα πολλά οφέλη που προσφέρει το διαδίκτυο, η μείωση της συνεχούς σύνδεσης με τον ψηφιακό κόσμο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις».

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν αποδείξεις ότι το μπλοκάρισμα του διαδικτύου από τα smartphones για δύο εβδομάδες μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ευημερία, την ψυχική υγεία και την αντικειμενικά μετρούμενη ικανότητα να διατηρείται η προσοχή. Ακόμα και αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με την παρέμβαση παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η συνεχής σύνδεση με τον διαδικτυακό κόσμο έχει κόστος, αφού η ψυχική υγεία βελτιώνεται όταν αυτή η σύνδεση μειώνεται», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS Nexus εξέτασε άτομα από την Αμερική και τον Καναδά και διήρκεσε ένα μήνα.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 32 έτη, ενώ το 63% ήταν γυναίκες και το 29% ήταν φοιτητές και το 42%, πλήρως απασχολούμενοι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη ομάδα να κατεβάζει μια εφαρμογή που μπλόκαρε πλήρως την πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Στη δεύτερη ομάδα, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό τους κανονικά τις πρώτες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια κατέβασαν την ίδια εφαρμογή τις δύο δεύτερες.

Από τους 467 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 266 κατέβασαν και ρύθμισαν την εφαρμογή. Από αυτούς, οι 119 μπλόκαραν το διαδίκτυο για τουλάχιστον 10 από τις 14 ημέρες παρέμβασης.

Στην ομάδα που είχε μπλοκαριστεί πρώτα το διαδίκτυο, ο χρόνος οθόνης μειώθηκε από 314 λεπτά την ημέρα σε 161 λεπτά την ημέρα. Στη συνέχεια, ο χρόνος οθόνης ανέκαμψε σε 265 λεπτά τις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν είχαν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά παρέμεινε 15% κάτω από τα επίπεδα πριν από την αρχή του πειράματος.

Στην άλλη ομάδα, ο χρόνος οθόνης μειώθηκε από 336 σε 322 λεπτά τις πρώτες δύο εβδομάδες, όταν δεν είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, μειώθηκε από 322 σε 190 λεπτά κατά την δεύτερη περίοδο των δύο εβδομάδων, δηλαδή 41% λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους.

Η παρέμβαση μπλόκαρε συνολικά την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά στο μέλλον οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μπλοκάρουν μόνο συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα μόνο τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επιθυμούν επίσης να διερευνήσουν αν η μείωση της χρήσης άλλων συνδεδεμένων συσκευών, όπως οι φορητοί υπολογιστές ή τα tablets, θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.