Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε δυσαρέσκεια, η οποία περιλαμβάνει συναισθήματα θυμού ή πικρίας, όταν νιώθετε ότι έχετε αδικηθεί ή έχετε πληγωθεί στην σχέση σας. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να “κρατάτε” αυτά τα συναισθήματα πιθανόν να επιβαρύνετε την ψυχική σας υγεία.
Μερικοί αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και έτσι μπορεί συνεχίζουν να τρέφουν θυμό για ένα μέλος της οικογένειάς τους ή για τον σύντροφό τους. Άλλοι μπορεί να συμπεριφέρονται άσχημα εξαιτίας της δυσαρέσκειας που νιώθουν.
Όπως και να έχει αυτές είναι οι ενδείξεις της δυσαρέσκειας στην σχέση σας αλλά και στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.
Οι ενδείξεις της δυσαρέσκειας στην σχέση σας
Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τα σημάδια της δυσαρέσκειας. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο συναίσθημα που μπορεί να συνδυάζει πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα. Συνολικά, ένα άτομο που αισθάνεται δυσαρέσκεια νιώθει συχνά ότι έχει αδικηθεί. Πιο συγκεκριμένα μπορεί:
- Να είναι τεταμένο όταν βρίσκεται κοντά στο άτομο που πιστεύει ότι το αδίκησε.
- Να αποφεύγει τη σύγκρουση με το άλλο άτομο.
- Να σκέφτεται συχνά το περιστατικό ή την αλληλεπίδραση.
- Να μιλά άσχημα για το άλλο άτομο πίσω από την πλάτη του.
- Να αρνείται να παραδεχθεί ότι είναι αναστατωμένο ή να αρνείται να μιλήσει για την κατάσταση.
- Να απομακρύνεται συναισθηματικά και σωματικά από το άτομο για το οποίο νιώθει δυσαρέσκεια.
Μερικά από τα συναισθήματα που συμβάλλουν ή μπορεί να υποδηλώνουν δυσαρέσκεια περιλαμβάνουν:
- Θλίψη
- Απογοήτευση
- Σκληρά συναισθήματα, όπως θυμός
- Πικρία
- Φόβος
- Κατηγορίες ή αυτοκατηγορίες
- Αίσθημα ενοχής, μειονεκτικότητας, ανεπάρκειας
- Αδικία ή ανισορροπία στη σχέση
Πώς θα την ξεπεράσετε
Η διαχείριση της δυσαρέσκειας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτά τα μη παραγωγικά συναισθήματα. Για να επιλύσετε τελικά αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, πρέπει να κάνετε το πρώτο βήμα και να παραδεχτείτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Μόλις το παραδεχτείτε, ακολουθούν τρόποι για να διαχειριστείτε τη δυσαρέσκεια αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε και τη συναισθηματική σας αντίδραση:
- Αναπτύξτε αυτοσυμπόνια. Η δυσαρέσκεια ως μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να λειτούργησε βραχυπρόθεσμα, αλλά να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.
- Δείτε την κατάσταση με ενσυναίσθηση. Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου ατόμου, καθώς μπορεί τελικά να δείτε τα πράγματα διαφορετικά.
- Συγχωρήστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσετε την αγανάκτηση, το να συμφιλιωθείτε με ό,τι συνέβη αυξάνει την αίσθηση της ευημερίας σας καθώς και την αίσθηση του σκοπού της ζωής σας.
- Αναλογιστείτε και εντοπίστε την πηγή της δυσαρέσκειας. Αν πρόκειται για κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μέσω της ξεκάθαρης και θαρραλέας επικοινωνίας, εξασκηθείτε στο να το κάνετε επικοινωνώντας ανάγκες, όρια και αιτήματα. Αν η δυσαρέσκεια προέρχεται από μια κατάσταση που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας, αναγνωρίστε τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτή, όπως θλίψη ή οργή, και στη συνέχεια εξασκηθείτε στην αποδοχή, εστιάζοντας σε όσα μπορείτε να ελέγξετε μόλις τα συναισθήματα έχουν επεξεργαστεί.