Κάθε άνοιξη, γυρίζουμε τους δείκτες μια ώρα μπροστά για να μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, στις 30 του μήνα αναμένεται να επιστρέψει η θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ., οπότε και θα… χάσουμε μια ώρα ύπνου. Η αλλαγή της ώρας σε θερινή γίνεται πάντοτε την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;

Το μέτρο της αλλαγής ώρας, που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του ’70 για την εξοικονόμηση ενέργειας, συνεχίζει να ισχύει στην Ευρώπη από το 1996. Η θερινή ώρα βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας. Παρά τη γενική χρήση του μέτρου, πολλές χώρες, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, δεν συμμετέχουν ή το έχουν καταργήσει.

Θερινή ώρα: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αλλάζει η ώρα;

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, το 55% των ενηλίκων αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη θερινή ώρα.

Όταν αλλάζει η ώρα, αλλάζει και ο κιρκάδιος ρυθμός σας – το 24ωρο εσωτερικό σας ρολόι που συγχρονίζεται με την ανατολή και τη δύση του ήλιου – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και να πυροδοτήσει ημικρανίες και πονοκεφάλους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη, την προσοχή, τη μνήμη, την ενέργεια, την όρεξη και τη διάθεσή σας, ενώ μακροπρόθεσμα, συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ψυχικές διαταραχές.

Μάλιστα, ερευνητές στη Σουηδία παρατήρησαν ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει και κοινωνικό (social) «jet lag».

O όρος «social jet lag» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασυμφωνία μεταξύ της βιολογικής ώρας, που καθορίζεται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος, και των κοινωνικών χρόνων, που υπαγορεύονται κυρίως από κοινωνικές υποχρεώσεις όπως το σχολείο ή η εργασία.

Πώς να προσαρμοστούμε καλύτερα;

  • Αποφύγετε τους μεσημεριανούς ύπνους: Αν νιώθετε κουρασμένοι την επόμενη μέρα, προσπαθήστε να περιορίσετε τον ύπνο σε 15-20 λεπτά.
  • Φωτοθεραπεία: Εκθέστε τον εαυτό σας στο φυσικό φως το πρωί για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη και τα ερεθιστικά τρόφιμα το βράδυ: Μην καταναλώνετε καφέ ή σοκολάτες πριν τον ύπνο.
  • Άσκηση: Κάντε μέτρια άσκηση νωρίς μέσα στην ημέρα, αποφεύγοντας την αργά το βράδυ.
  • Μειώστε την οθόνη πριν τον ύπνο: Ο φωτισμός από τις οθόνες επηρεάζει τον ύπνο, γι’ αυτό αποφύγετε τις συσκευές κοντά στην ώρα του ύπνου.
  • Με αυτές τις μικρές προσαρμογές, μπορείτε να διευκολύνετε τη μετάβαση στη θερινή ώρα και να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις.