Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές φυτοχημικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών. Ο καλύτερος τρόπος για να προσλάβεις τα απαραίτητα φλαβονοειδή είναι να καταναλώνεις μία ποικιλία φρέσκων φρούτων, λαχανικών και άλλων φυτικών τροφίμων.
Τα φλαβονοειδή διακρίνονται σε επιμέρους ομάδες:
- Φλαβονόλες – Βρίσκονται σε κρεμμύδια, μήλα, μπρόκολο, σταφύλια, πράσινο τσάι.
- Φλαβόνες – Υπάρχουν σε μαϊντανό, σέλινο, πιπεριές.
- Ισοφλαβόνες – Υπάρχουν κυρίως στη σόγια και τα όσπρια.
- Φλαβανόνες – Υπάρχουν στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ).
- Ανθοκυανίνες – Δίνουν κόκκινο, μπλε και μωβ χρώμα σε φρούτα όπως μούρα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια.
- Κατεχίνες – Βρίσκονται στο πράσινο τσάι, κακάο, μήλα.
Τα διαφορετικά φλαβονοειδή που υπάρχουν στις τροφές, μπορούν να ωφελήσουν το σώμα μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:
- Προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν γήρανση και χρόνιες παθήσεις.
- Ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων.
- Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύοντας την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων.
- Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις.
- Συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL).
- Μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.
- Βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
- Προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
- Ρυθμίζουν τη διάθεση, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη.
- Μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
- Εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους και συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους.
- Βελτιώνουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, που σχετίζεται με τον μεταβολισμό.
Μεγάλη 25ετή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, ανέλυσε δεδομένα για την υγεία και δίαιτα ανδρών από 7 διαφορετικές χώρες και έδειξε ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών είχε άμεση σύνδεση με τη μακροζωία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση των φλαβονοειδών μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά και καρκίνους κατά περίπου 25%.
Για να βελτιστοποιήσεις την απορρόφησή τους από τον οργανισμό και να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη τους, μπορείς να τα συνδυάσεις με άλλα θρεπτικά συστατικά:
Φλαβονοειδή με…
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C αυξάνει τη σταθερότητα και τη βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονοειδών.
Δοκίμασε:
- Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ) + Πράσινο τσάι
- Φράουλες + μαύρη σοκολάτα
- Σπανάκι + πιπεριές
Καλά λιπαρά
Τα φλαβονοειδή είναι λιποδιαλυτά, που σημαίνει ότι απορροφώνται καλύτερα όταν καταναλώνονται με υγιή λίπης. Αυτό βελτιώνει την απορρόφηση στον οργανισμό, ειδικά για τα καροτενοειδή και τις φλαβονόλες.
Δοκίμασε:
- Αβοκάντο + ντομάτα
- Ξηροί καρποί + μούρα
- Ελαιόλαδο + σκούρα πράσινα λαχανικά
Πρεβιοτικά και προβιοτικά
Τα προβιοτικά ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα, η οποία βοηθά στη διάσπαση & απορρόφηση των φλαβονοειδών.
Τα πρεβιοτικά (τροφές που τρέφουν τα καλά βακτήρια) βελτιώνουν την πέψη & αφομοίωση των φλαβονοειδών.
Δοκίμασε:
- Μπανάνα + γιαούρτι
- Καρύδια + κεφίρ