Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει φέρει επανάσταση, μεταξύ άλλων, και στην υγεία, αφού έχει επιδράσει καθοριστικά στον τομέα της ιατρικής. Έχει συμβάλει στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών, προσφέροντας νέες δυνατότητες. Έχει διευκολύνει τη χρήση και ανάλυση των ιατρικών πληροφοριών, ενώ στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής έχει διασφαλίσει μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερη επεμβατικότητα.

Η επίδραση του AI είναι γνωστή στα παραπάνω. Τι γίνεται όμως με το ιατρικό προσωπικό; Πώς μπορεί να επηρεάσει γενικότερα το σύστημα υγείας και να κάνει πιο «ανθρώπινη» την υγειονομική περίθαλψη;

Ακούγεται οξύμωρο! Πώς μπορούν τα μηχανήματα και οι υπολογιστές, που είναι ανίκανα να εκφράσουν συναισθήματα ή να προσφέρουν υποστήριξη με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι να επιδράσουν στην αύξηση της ανθρωπιάς στον ιατρικό τομέα;

Και όμως! Η τεχνητή νοημοσύνη, που χρησιμοποιείται ευρέως πλέον στις μέρες μας στα ιατρικά ζητήματα, υπόσχεται να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών, να υποστηρίξει τους επαγγελματίες υγείας και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάντλησης του προσωπικού, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην ανθρώπινη συμπόνια τους να αναδειχθεί.

AI και ενσυναίσθηση στην ιατρική

Όταν τα μηχανήματα αναλαμβάνουν την εκτέλεση της ρουτίνας, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι μπορούν να εστιάσουν περισσότερο σε εξίσου σημαντικά για τους ασθενείς θέματα, όπως είναι η επικοινωνία και η συναισθηματική υποστήριξη.

Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από μία ασθένεια, πρόκειται να υποβληθεί σε μία επέμβαση ή νοσηλεύεται, συχνά χρειάζεται μία πιο ευαίσθητη προσέγγιση, κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Ίσως έχει ανάγκη από μία πιο ιδιαίτερη συμπεριφορά, τον γιατρό του να είναι πραγματικά δίπλα του, έτοιμο να του εξηγήσει αναλυτικά τι πρέπει να κάνει, να του πει μια κουβέντα παρηγοριάς ή να του προσφέρει την ασφάλεια ότι όλα θα πάνε καλά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια φροντίδα επικεντρωμένη στον ασθενή, που βασίζεται στη συμπόνοια και την εμπιστοσύνη, είναι πιθανόν να φέρει ακόμη και καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία του, του προκαλεί σίγουρα μεγαλύτερη ικανοποίηση και ασφάλεια και ισχυρότερη συναισθηματική ανθεκτικότητα, όταν αντιμετωπίζει υγειονομικές προκλήσεις.

Η εξάντληση των γιατρών

Η χρήση του ΑΙ στην ιατρική δίνει τον χρόνο και την άνεση στους επαγγελματίες υγείας να εφαρμόζουν μία φροντίδα που τοποθετεί στο κέντρο της τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συνολική ποιότητα φροντίδας που παρέχεται και να ενισχύεται η ψυχική και σωματική τους ευημερία.

Για κάποιον που δουλεύει σε ένα νοσοκομείο ή μία κλινική, το άγχος συνήθως είναι πολύ, ο χρόνος περιορισμένος και τα καθήκοντα βαριά. Πολλές φορές συμβαίνουν επείγοντα περιστατικά. Η εξάντληση δεν αργεί να έρθει.

Σύμφωνα με μελέτες, το 63% των γιατρών και το 56% των νοσηλευτών αισθάνονται κούραση και υπερβολικό φόρτο. Αυτό τους οδηγεί στο να μην έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να παρέχουν πολλή και προσεκτική προσωπική φροντίδα στους ασθενείς, συχνά μάλιστα την παραμελούν πλήρως.

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο χώρο για να «ανθίσει» η ενσυναίσθηση, καθώς αναλαμβάνοντας πιο πρακτικές δουλειές, όπως για παράδειγμα επαναλαμβανόμενα καθήκοντα ή παροχή εξειδικευμένων συμβουλών, επιτρέπει στο υγειονομικό προσωπικό να έχει περισσότερη ενέργεια και διάθεση, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στις πιο ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τους ασθενείς.

Μια ομαλή και λειτουργική συνεργασία ανθρώπου και μηχανών ίσως είναι το μυστικό για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!