Το AI χρησιμοποιείται στην ιατρική με πολλούς τρόπους, βελτιώνοντας τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση ασθενών. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) διευκολύνει την ανάλυση ιατρικών εικόνων, όπως ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Εργαλεία βασισμένα σε μηχανική μάθηση μπορούν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες, όπως όγκους ή κατάγματα, με υψηλή ακρίβεια. Επιπλέον, μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, βοηθώντας τους γιατρούς να λάβουν έγκαιρα προληπτικά μέτρα.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι χάρη στην τεχνολογία, θα είναι δυνατή η προσομοίωση και η πρόβλεψη ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης, της εξάπλωσης και του περιορισμού μολυσματικών ασθενειών σε μια περιοχή. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Agent Hospital, οι θεράποντες εικονικοί γιατροί σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας 93,06% στις εξετάσεις για τη χορήγηση ιατρικής άδειας στις ΗΠΑ. Οι γιατροί αυτοί μπόρεσαν να προσομοιώσουν ολόκληρη τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας ασθενών – από τη διαβούλευση και την εξέταση έως τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο σκανδιναβικό επιστημονικό περιοδικό Acta Orthopaedica υποστηρίζει ότι το ChatGPT είναι ικανό να γράφει ιατρικές γνωματεύσεις έως και 10 φορές ταχύτερα από τους γιατρούς, χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητά τους. Αυτά τα καθήκοντα καταναλώνουν μεγάλο μέρος των ωρών εργασίας ενός γιατρού, μειώνοντας κατά συνέπεια τον χρόνο επαφής με τους ασθενείς του.
Από τo εικονικό στο πραγματικό
Παρά την ελπιδοφόρα προοπτική, υπάρχουν προκλήσεις σχετικά με την εφαρμογή και την προώθηση της διάγνωσης και της θεραπείας με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ερευνητές αναφέρθηκαν στη σημασία της αυστηρής τήρησης των ιατρικών κανονισμών, την επικύρωση της τεχνολογίας και τη διερεύνηση αποτελεσματικών μηχανισμών για τη συνεργασία μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπων.
Όλο και περισσότεροι γιατροί καλούνται να χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ακριβή διάγνωση των ασθενών, αλλά ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση λάθους;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν υποστηρίζουν ότι οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης υιοθετούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να ακολουθήσουν οι κανονισμοί και τα νομικά πρότυπα. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Health Forum, αυτό το ρυθμιστικό κενό αναγκάζει τους γιατρούς να επωμιστούν ένα ασήκωτο φορτίο: πρέπει να βασίζονται στην ΤΝ για την ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων, ενώ ταυτόχρονα φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον προσδιορισμό του πότε αυτά τα συστήματα μπορεί να κάνουν λάθος.
Γιατροί vs. AI
Φανταστείτε ότι έχετε καλέσει το γραφείο του γιατρού σας για μια ερώτηση σχετικά με ένα από τα φάρμακά σας. Αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν έχει διαθέσιμο χρόνο ανάμεσα από τα ραντεβού του, σας τηλεφωνεί για να το συζητήσετε.
Τώρα, φανταστείτε ένα διαφορετικό σενάριο: κάνετε την ερώτησή σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κειμένου και μέσα σε λίγα λεπτά λαμβάνετε μια απάντηση που παράγεται από έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Πώς θα συγκρίνονταν οι ιατρικές απαντήσεις σε αυτές τις δύο περιπτώσεις από άποψη ποιότητας; Και πώς θα μπορούσαν να συγκριθούν από άποψη ενσυναίσθησης;
Για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, οι επιστήμονες επέλεξαν 195 ερωτήσεις και απαντήσεις από ανώνυμους χρήστες ενός διαδικτυακού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες τέθηκαν σε γιατρούς που προθυμοποιήθηκαν να απαντήσουν. Οι ερωτήσεις υποβλήθηκαν αργότερα και στο ChatGPT.
Στη συνέχεια, μια ομάδα τριών ιατρών και νοσηλευτών αξιολόγησε και τα δύο σύνολα απαντήσεων ως προς την ποιότητα και την ενσυναίσθηση.
Για να ελαχιστοποιηθεί η μεροληψία, οι αξιολογητές δεν έπρεπε να γνωρίζουν αν μια απάντηση προερχόταν από γιατρό ή από ChatGPT.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν «ποια απάντηση ήταν καλύτερη;». Τα αποτελέσματα;
- Για σχεδόν το 80% των απαντήσεων, το ChatGPT θεωρήθηκε καλύτερο από τους γιατρούς.
- Οι απαντήσεις ήταν καλής ή πολύ καλής ποιότητας: Το ChatGPT έλαβε αυτές τις αξιολογήσεις για το 78% των απαντήσεων, ενώ οι γιατροί το έκαναν μόνο για το 22% των απαντήσεων.
- Συμπονετικές ή πολύ συμπονετικές απαντήσεις: Το ChatGPT βαθμολογήθηκε με 45% και οι γιατροί με 4,6%.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήκος των απαντήσεων ήταν πολύ μικρότερο για τους γιατρούς (κατά μέσο όρο 52 λέξεις) από ό,τι για το ChatGPT (κατά μέσο όρο 211 λέξεις).
Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine – το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης – δεν εξέτασε, ωστόσο, κατά πόσο η ΤΝ προσφέρει ακριβείς ιατρικές πληροφορίες που βελτιώνουν την υγεία των ασθενών, αποφεύγοντας παράλληλα τη σύγχυση ή τη βλάβη.
Μια πιθανή συνεργασία;
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο σκανδιναβικό επιστημονικό περιοδικό Acta Orthopaedica υποστηρίζει ότι το ChatGPT είναι ικανό να γράφει ιατρικές γνωματεύσεις έως και 10 φορές ταχύτερα από τους γιατρούς, χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητά τους.
Αυτά τα καθήκοντα καταναλώνουν μεγάλο μέρος των ωρών εργασίας ενός γιατρού, μειώνοντας κατά συνέπεια τον χρόνο επαφής με τους ασθενείς του.
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Danderyd και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας, Ελβετία αναφέρουν σε δελτίο Τύπου ότι το ChatGPT θα μπορούσε να απαλλάξει τους γιατρούς από αυτό το άγχος.