Σε πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, ερευνητές από την Αυστραλία διερεύνησαν πώς το σεξ επηρεάζει τα αποτελέσματα του ύπνου.
Η σεξουαλική πράξη είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα και, παρόλο που οι μηχανισμοί που το εξηγούν αυτό παραμένουν ασαφείς, η διαδικασία αναστολής της κορτιζόλης και η απελευθέρωση της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τις χαλαρωτικές ιδιότητες του σεξ.
Πιο αναλυτικά, η «ορμόνη της αγάπης», ωκυτοκίνη, έχει φανεί να αυξάνεται μετά την σεξουαλική επαφή και έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη ποιότητα ζωής και ύπνου καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της γνωστής «ορμόνης του στρες». Επιπλέον, η πεπτιδική ορμόνη προλακτίνη, αυξάνεται μετά τον οργασμό και συχνά συνδέεται με την ικανοποίηση από το σεξ και την ποιότητα του οργασμού.
Στη νέα έρευνα, το σημαντικό είναι ότι το σεξ συνδέθηκε ίσως για πρώτη φορά, με μετρήσιμα οφέλη.
Σεξ και ύπνος- Η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στις υποκειμενικές και αντικειμενικές παραμέτρους του ύπνου. Οι συμμετέχοντες ήταν υγιή άτομα από τη Νότια Αυστραλία που κοιμούνταν καλά, ηλικίας 18 ετών και άνω, «δεμένα» ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα. Από την έρευνα, εξαιρέθηκαν οι έγκυες γυναίκες, άτομα με διαγνωσμένα προβλήματα ύπνου και όσοι είχαν παιδιά.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν με ειδικές συσκευές για 11 νύχτες. Συμπλήρωσαν επίσης ένα ημερολόγιο ύπνου και σεξ, πέραν των αντικειμενικών μετρήσεων.
Από τα 221 άτομα που εξέφρασαν ενδιαφέρον για συμμετοχή, 132 παρείχαν πληροφορίες για να προχωρήσουν στη διαδικασία προεπιλογής και ύστερα από την εφαρμογή των κριτηρίων αποκλεισμού, 14 συμμετέχοντες (7 ζευγάρια με μέση ηλικία 29,9 έτη) περιλήφθηκαν τελικά στη μελέτη.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες που έκαναν σεξ με τον/την σύντροφό τους, παρουσίασαν υψηλότερη αποδοτικότητα ύπνου, πέρασαν λιγότερο χρόνο ξύπνιοι τη νύχτα και ήταν πιο κινητοποιημένοι και έτοιμοι για την επόμενη ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα. Η ένταση του οργασμού συσχετίστηκε σημαντικά με την κινητοποίηση, την ετοιμότητα για την επόμενη ημέρα και την υποκειμενική ποιότητα του ύπνου.
Επιπλέον, η σύγκλιση του ύπνου REM ήταν μεγαλύτερη όταν τα ζευγάρια κοιμόντουσαν μαζί, ανεξαρτήτως του αν υπήρξε σεξουαλική δραστηριότητα.
Συμπερασματικά, η αντικειμενικά μετρημένη αποδοτικότητα του ύπνου και η αφύπνιση μετά την έναρξη του ύπνου, βελτιώθηκαν μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με την απουσία αυτής, υποδεικνύοντας ότι το σεξ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Θα μπορούσε άραγε το σεξ να είναι μια δυνητικά χρήσιμη μη φαρμακευτική μέθοδος για τη βελτίωση του ύπνου;
Αν ληφθούν υπόψιν οι περιορισμοί της μελέτης, όπως το μικρό μέγεθος δείγματος και η εστίαση σε άτομα με υγιή ύπνο, χρειάζονται περαιτέρω αξιόπιστα δεδομένα επί του θέματος, επισημαίνουν οι επιστήμονες.