Οι εμβοές χαρακτηρίζονται από την αντίληψη του ήχου χωρίς να υφίσταται κάποια εξωτερική πηγή που να τον παράγει. Ο ήχος αυτός συνήθως περιγράφεται ως κουδούνισμα, βουητό, σφύριγμα κ.λπ. στα αυτιά ή το κεφάλι, τον οποίο μόνο ο/η ασθενής μπορεί να αντιληφθεί.
Πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις, για μια εξουθενωτική κατάσταση, στην οποία, η διατροφή θα μπορούσε να παίξει ρόλο, μειώνοντας τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών από την Κίνα.
Εμβοές και διατροφή- Η νέα έρευνα
Εξετάζοντας μελέτες για περισσότερα από 300.000 άτομα, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη, τα φρούτα, οι φυτικές ίνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εμβοών έως και 35%.
Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ των εμβοών και άλλων διατροφικών παραμέτρων που μελετήθηκαν.
Η ομάδα προειδοποίησε ότι τα ευρήματα είναι παρατηρητικά, οπότε δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεση αιτία.
Η ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, εξέτασε, συγκεκριμένα, οκτώ παρατηρητικές μελέτες που περιλάμβαναν 301.533 άτομα και αξιολόγησε 15 διατροφικούς παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων.
Τα ευρήματα λήφθηκαν υπόψη με βάση μια σειρά συστατικών και τροφών, όπως οι υδατάνθρακες, η καφεΐνη, τα αβγά, τα φρούτα, οι φυτικές ίνες, τα λιπαρά, το κρέας, οι πρωτεΐνες, η ζάχαρη, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα συνδυασμένα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η καφεΐνη, τα φρούτα, οι φυτικές ίνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα «συνδέονταν αρνητικά με την εμφάνιση της εμβοής».
Οι μειώσεις ήταν 35% για την κατανάλωση φρούτων, 9% για τις φυτικές ίνες, 17% για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και 10% για την κατανάλωση καφεΐνης.
Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής του Τσενγκντού ανέφερε ότι τα ευρήματα για την καφεΐνη είναι αμφιλεγόμενα.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η καφεΐνη έχει θετική επίδραση στην εμφάνιση της εμβοής. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την εμφάνιση της εμβοής, πιθανώς λόγω των αγχολυτικών της επιδράσεων. Αντίθετα, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα με εμβοή συχνά αντιμετωπίζουν αϋπνία, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την κατανάλωση καφεΐνης, εντείνοντας έτσι την εμβοή», εξήγησαν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι αυτές οι τροφές μπορεί να βοηθούν στις εμβοές λόγω των προστατευτικών τους επιδράσεων στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων: «Αυτές οι τροφές ενδέχεται να βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τη φλεγμονή στο αυτί», είπαν.
«Είναι κρίσιμο να ερμηνεύσουμε τα ευρήματά μας με προσοχή λόγω της συνολικά χαμηλής ποιότητας των διαθέσιμων στοιχείων», τόνισαν κλείνοντας οι ερευνητές.
Απευθυνόμαστε πάντα στον γιατρό μας!
Οι αιτίες εμφάνισης εμβοών είναι ποικίλες. Οι ακουστικές αιτίες σχετίζονται κυρίως με βλάβες στο ακουστικό σύστημα. Οι εμβοές επίσης μπορεί να προκύψουν από έκθεση σε εκκωφαντικούς θορύβους, βαρηκοΐα, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν το αυτί. Στις μη ακουστικές αιτίες συγκαταλέγονται τυχόν τραυματισμοί στο κεφάλι, αλλεργίες, υποθυρεοειδισμός, διαβήτης κ.α. Επιπλέον, το άγχος θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην έξαρση των συμπτωμάτων των εμβοών.
Οι εμβοές παραμένουν μια απαιτητική ως προς τη θεραπεία τους κατάσταση, δεδομένης της περίπλοκης φύσης τους. Σε κάθε περίπτωση επομένως, η έγκαιρη και ακριβής διαγνωστική αξιολόγηση από εξειδικευμένο ΩΡΛ είναι ζωτικής σημασίας.