Ερευνητές από το Faculty of Sport and Health Sciences του University of Jyväskylä ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές και χαμηλή φυσική δραστηριότητα τείνουν να έχουν αυξημένα επίπεδα λίπους στο κέντρο του σώματος και υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικής φλεγμονής χαμηλού βαθμού. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, ο συνδυασμός άσκησης και υγιεινών διατροφικών συνηθειών φαίνεται να προσφέρει την πιο αποτελεσματική προστασία έναντι της φλεγμονής και μπορεί ενδεχομένως να τη μειώσει μετά την εμμηνόπαυση.

Η κατανομή του λίπους αλλάζει στην εμμηνόπαυση

Η κατανομή του σωματικού λίπους αλλάζει καθώς εξελίσσεται η εμμηνόπαυση και τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, με αποτέλεσμα ο λιπώδης ιστός που συγκεντρώνεται στους γοφούς και τους μηρούς να μετατοπίζεται σταδιακά στο μεσαίο τμήμα ως επιβλαβές σπλαχνικό λίπος.

Αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές, προδιαθέτει τις γυναίκες σε χαμηλού βαθμού φλεγμονές και καρδιαγγειακά νοσήματα, των οποίων η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές του University of Jyväskylä διερεύνησαν την σύνδεση μεταξύ των συμπεριφορών υγείας και της φλεγμονής χαμηλού βαθμού. Οι συμπεριφορές υγείας σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνουν τον ύπνο, το φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και τις διαταραχές τους.

Για παράδειγμα, η διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να αναφέρεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο μπορεί να περιορίσει το φαγητό του για να ελέγξει το βάρος ή το σχήμα του σώματός του. Μπορεί επίσης να έχουν περιορισμένη κατανόηση του τι επιτρέπεται να τρώνε.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες με πιο διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, καθώς και εκείνες που ήταν λιγότερο δραστήριες φάνηκαν να έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος και επομένως ο κίνδυνος φλεγμονής χαμηλού βαθμού φάνηκε να είναι επίσης υψηλότερους.

Όταν οι διατροφικές συνήθειες εξετάστηκαν μαζί με τα επίπεδα άσκησης, η υψηλότερη φυσική δραστηριότητα συσχετίστηκε με χαμηλότερο σπλαχνικό λίπος, ειδικά στις γυναίκες που δεν εμφάνιζαν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά.

«Η σύνδεση ήταν πιο αδύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι η προστατευτική επίδραση ακόμη και των υψηλότερων επιπέδων άσκησης ήταν μικρότερη εάν μια γυναίκα αντιμετώπιζε δυσκολίες που σχετίζονται με το φαγητό», εξηγούν οι ερευνητές.

Παραδόξως, ο ύπνος δεν φάνηκε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε αυτή την εξίσωση, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Ο προστατευτικός συνδυασμός ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η φάση της εμμηνόπαυσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι γυναίκες ζουν περισσότερο από το ένα τρίτο της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κίνδυνος μεταβολικών και καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται σημαντικά, τονίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη τόνισε τη σχέση μεταξύ του σπλαχνικού λίπους και της φλεγμονής, ειδικά σε γυναίκες με χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

Τόσο η φυσική δραστηριότητα όσο και η ευέλικτη διατροφική συμπεριφορά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικό όταν συνδυάζονται και τα δύο, εξηγούν οι ερευνητές.

«Είναι καλό να θυμόμαστε ότι ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, είναι δυνατό να μειωθεί η συσσώρευση του επιβλαβούς σπλαχνικού λίπους και έτσι να αποτραπούν μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις», καταλήγουν οι ίδιοι.