Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξουμε την υγεία μας είναι να βάλουμε στη ζωή μας την άσκηση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα δεν μας χαρίζει μόνο περισσότερη ενέργεια και βελτιωμένη διάθεση, αλλά μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Ωστόσο, ενώ η οποιαδήποτε κίνηση είναι καλύτερη από καμία, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η προπόνησή μας αξίζει τον κόπο. Αν δεν αθλούμαστε σωστά, είναι πιθανόν να προκληθεί τραυματισμός ή να προκύψει υπερκόπωση και να μην αποκομίσουμε τελικά τα πολλαπλά οφέλη της γυμναστικής. Για να μην έχουμε λοιπόν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, ας δούμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παγίδες και πώς δεν θα πέσουμε μέσα.

Για να μην την… πατήσετε στην άσκηση

Παγίδα #1

Υπερβολική ένταση

Στην προσπάθειά μας να δούμε πιο γρήγορα αποτελέσματα, τείνουμε συχνά να αυξάνουμε απότομα την ένταση της άσκησης, γεγονός που μπορεί να μας εξαντλήσει ή να μας οδηγήσει, όπως αναφέρθηκε, σε τραυματισμούς. Γι’ αυτό, είναι ωφέλιμο να ξεκινάμε σταδιακά και να ακολουθούμε μια προοδευτική προσέγγιση. Ακούμε το σώμα μας και δεν υπερβάλλουμε. Η αντοχή έρχεται με τη συνέπεια και το χρόνο.

Παγίδα #2

Λανθασμένη τεχνική

Για να την αποφύγουμε, εστιάζουμε στην ποιότητα των κινήσεών μας. Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε σωστά τις ασκήσεις, ζητάμε καθοδήγηση από έναν προπονητή. Μπορούμε, επίσης, αν γυμναζόμαστε στο σπίτι, να χρησιμοποιούμε έναν καθρέφτη ή να βιντεοσκοπούμε τη fitness ρουτίνα μας για να εντοπίζουμε τα ενδεχόμενα λάθη.

Παγίδα #3

Παράλειψη των rest days

Οι ημέρες ξεκούρασης είναι απαραίτητες για αποκατάσταση και επαναφορά. Πάντα τις προγραμματίζουμε και τις αξιοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας, είτε απέχοντας εντελώς από την άσκηση είτε κάνοντας πιο ελαφριές προπονήσεις, σε συνδυασμό με τεχνικές αποκατάστασης, όπως, για παράδειγμα, μαλάξεις. Επιπλέον, ποτέ δεν αγνοούμε μικρούς πόνους ή δυσφορία. Σε αυτή την περίπτωση, το διάλειμμα είναι επιβεβλημένο, όπως και η συμβουλή από έναν ειδικό.

Παγίδα #4

Έναρξη χωρίς ζέσταμα

Το να ξεκινήσει κάποιος μια έντονη άθληση χωρίς ζέσταμα είναι γνωστό ότι ενέχει κινδύνους. Πριν από κάθε προπόνηση, πραγματοποιούμε δυναμικές διατάσεις και ήπιες κινήσεις για να αυξήσουμε τη ροή του αίματος στους μυς και να προετοιμάσουμε τις αρθρώσεις. Παράλληλα, δεν παραλείπουμε την αποθεραπεία ύστερα από την άσκηση εκτελώντας χαλαρές προπονήσεις αποκατάστασης όπως το περπάτημα.

Παγίδα #5

Αγνόηση της αναπνοής

Η επιφανειακή αναπνοή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση και να μειώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Φροντίζουμε να αναπνέουμε βαθιά και ρυθμικά, ανάλογα με τις κινήσεις μας. Αυτό βοηθά στην οξυγόνωση των μυών και την ελάττωση της κόπωσης.

Παγίδα #6

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ενυδάτωσης

Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε θρεπτικά τρόφιμα και επαρκείς θερμίδες, που υποστηρίζουν τις ανάγκες μας. Δεν ξεχνάμε επίσης να πίνουμε νερό πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση.

Παγίδα #7

Προπόνηση χωρίς πλάνο

Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σκοπού μπορεί να καταλήξει σε απουσία κινήτρου. Θέτουμε σαφείς, μετρήσιμους στόχους (π.χ., αύξηση δύναμης, βελτίωση αντοχής, απώλεια βάρους) και δημιουργούμε ένα αντίστοιχο πλάνο. Καταγράφουμε την πρόοδό μας και προχωράμε σε αλλαγές που κρίνουμε απαραίτητες κάθε λίγους μήνες.

Παγίδα #8

Ανεπαρκής ποικιλία

Η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα μπορεί να φέρει στασιμότητα. Για να αποτρέψουμε την υπερφόρτωση συγκεκριμένων μυών και να τονώσουμε τη συνολική μας φυσική κατάσταση, συνδυάζουμε ασκήσεις δύναμης, ευλυγισίας, ισορροπίας και cardio.