Η διατροφή χρειάζεται ποικιλία. Μια πολύχρωμα δίαιτα μπορεί να σου δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Περισσότερα χρώματα, περισσότερες γεύσεις, περισσότερα οφέλη για την υγεία!

Πολύχρωμη διατροφή

Η κατανάλωση του ουράνιου τόξου (eat the rainbow) είναι μία εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες υγείας για να ενθαρρύνει την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πολλών διαφορετικών ομάδων χρωμάτων, με διαφορετικά οφέλη:

Κόκκινο: Ρόδια, ραπανάκια, σμέουρα, κόκκινα μήλα, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ντομάτες, καρπούζια, κεράσια. Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, συνήθως παίρνουν το χρώμα τους από το λυκοπένιο και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που κάνουν το δέρμα μας να λάμπει.

Κίτρινο & πορτοκαλί: Καρότα, γλυκοπατάτες, κίτρινες πιπεριές, μπανάνες, ανανάς, μανταρίνια, κολοκύθα, καλαμπόκι. Πλούσιες σε β-καροτίνη και βιταμίνες Α και C, αυτές οι τροφές προστατεύουν τα μάτια μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Πράσινο: Σπανάκι, λαχανίδα, μπρόκολο, αβοκάντο, σπαράγγια, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο, αγγούρι. Γεμάτα φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Κ1, τα πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά.

Μπλε & μωβ: βατόμουρα, μύρτιλλα, λάχανο, μελιτζάνα, δαμάσκηνα, κρεμμύδι. Οι ανθοκυανίνες τους βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών.

Άσπρο & καφέ: Κουνουπίδι, σκόρδο, φασόλια, μανιτάρια, πατάτες, πράσα. Παρόλο που δεν είναι τόσο φωτεινά όσο τα άλλα χρώματα, δεν χάνουν σε θρεπτική αξία. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Σαλάτα ουράνιο τόξο

Αυτή η σαλάτα δεν είναι μόνο εντυπωσιακή στην εμφάνιση, αλλά και στην ευεργετική της δράση.

Υλικά

  • Ντοματίνια
  • Κόκκινη & κίτρινη πιπεριά
  • Καρότο, τριμμένο
  • Καλαμπόκι
  • Σπανάκι ή μαρούλι
  • Αγγούρι
  • Αβοκάντο
  • Μύρτιλα
  • Μωβ λάχανο
  • Παντζάρι
  • Φέτα, θρυμματισμένη
  • Λίγα καρύδια

Για το ντρέσινγκ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα σε μικρά κομμάτια.
  2. Τα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  4. Πασπαλίζουμε με φέτα και καρύδια
  5. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.