Ο καθημερινός καφές για πολλούς είναι μια αγαπημένη συνήθεια. Είναι μια συντροφιά, σηματοδοτεί την αρχή της ημέρας μας, μας θυμίζει στιγμές με την παρέα μας, είναι εκεί για εμάς, όταν τον έχουμε ανάγκη! Όμως εκτός από το πώς επιδρά στην ψυχοσύνθεση και στη διάθεσή μας και εκτός από την ενέργεια που μας προσφέρει, έχει και κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία, που δεν γνωρίζαμε παλαιότερα.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Microbiology, διαπιστώθηκε ότι οι όσοι καταναλώνουν καφέ, έχουν σε αφθονία ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου, που ονομάζεται Lawsonibacter asaccharolyticus.

Μάλιστα, αποδείχτηκε ότι ακόμη και η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα του εν λόγω βακτηρίου στο μικροβίωμα του εντέρου.

Συγκεκριμένα, σε ένα ξεχωριστό εργαστηριακό τεστ που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο καφές έχει τη δυνατότητα να διεγείρει την ανάπτυξη αυτού του συγκεκριμένου είδους βακτηρίου.

Το βακτήριο αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2018, με τους επιστήμονες να μην γνωρίζουν ακόμη και σήμερα πολλά για αυτό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα κινικού οξέος, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Καφές και πολυφαινόλες

Ο καφές περιέχει πολυφαινόλες, φυτικά συστατικά που συμβάλλουν στα οφέλη που έχει για την υγεία. Μια από τις πολυφαινόλες στον καφέ, το χλωρογενικό οξύ, διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου σε κινικό οξύ, παρέχοντας αντιοξειδωτικά οφέλη.

Σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού International Journal of Molecular Sciences που δημοσιεύτηκε το 2023, γίνεται λόγος για τον ρόλο που παίζουν οι πολυφαινόλες στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι πολυφαινόλες του καφέ έχουν προβιοτική δράση, πράγμα που σημαίνει ότι προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients το 2024, αυτά τα βακτήρια παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στη διαδικασία της πέψης.

Συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα;

Πολλοί άνθρωποι έχουν κενώσεις μετά από την κατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη έχει καθαρτική επίδραση, γεγονός που εξηγεί εν μέρει αυτό το φαινόμενο, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές μπορεί να προκαλέσει επισκέψεις στην τουαλέτα.

Η ύπαρξη ενός ποικιλόμορφου μικροβιώματος του εντέρου σε όσους καταναλώνουν καφέ είναι που προάγει την κανονικότητα των κενώσεων, ενώ οι πολυφαινόλες και το κινικό οξύ του καφέ υποστηρίζουν τη κίνηση του εντέρου, δηλαδή την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος.

Έντερο και τροφές

Υπάρχουν πολλές άλλες θρεπτικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε αν δεν σας αρέσει η γεύση του καφέ ή για να μην τον καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, ενώ κάτι τέτοιο δεν συστήνεται.

Οι πολυφαινόλες που είναι άφθονες στον καφέ βρίσκονται και στο τσάι και σε διάφορα φρούτα, όπως είναι τα μούρα, αλλά σε και λαχανικά, όπως, για παράδειγμα, στο μπρόκολο, στο κολοκύθι και στην μελιτζάνα.

Η προσθήκη αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να σας προσφέρει ορισμένες από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται στον καφέ.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άγχος, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα, οπότε απολαύστε το καφεδάκι σας, αλλά με μέτρο!