Καλή σας απόλαυση!
Μεσογειακό κριθαρότο με γαρίδες
Μια συνταγή γεμάτη φρεσκάδα, που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα και είναι ιδανική για την περίοδο της νηστείας.

Υλικά
- 250 γρ. κριθαράκι χονδρό
- 500 γρ. γαρίδες
- μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 1.5 λίτρα νερό
- 1 μεγάλό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή δύο μικρά
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 σφηνάκι ούζο (περίπου 50 ml)
- 500 ml τριμμένη ντομάτα
- καυτερή πάπρικα (προαιρετική)
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- δυσμός ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίστε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος. Με ένα μαχαιράκι κάντε μία τομή κατά μήκος της ράχης και βγάλτε το αντεράκι, πολλοί το ξεχνάνε.
Βήμα 2ο
Βάλτε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μία κουταλιά ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέστε το νερό και λίγο αλάτι, και αφήστε να βράσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στην συνέχεια, σουρώστε και κρατήστε τον ζεστό ζωμό για το κριθαρότο.
Βήμα 3ο
Ψήστε τις γαρίδες σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ψήστε τες μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάλτε τες από το τηγάνι και κράτησε τες στην άκρη.
Βήμα 4ο
Στο ίδιο τηγάνι, ζεστάνετε άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο, προσθέστε το κρεμμύδι, και το σόταρετε για πολύ λίγο μέχρι να μαραθεί, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμα.
Βήμα 5ο
Σβήστε με το ούζο, και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέστε το κριθαράκι και ανακατέψτε για ένα λεπτό ακόμα, μέχρι να καβουρντιστεί λιγάκι. Ρίξτε την ντομάτα και τα μπαχαρικά και ανακάτεψε.
Βήμα 6ο
Προσθέστε το ζωμό. Ρίξτε μία κουτάλα νερό στο μίγμα και ανακατέψτε. Με το που την αποροφήσει, προσθέστε την επόμενη κουτάλα, και συνεχιστέ την διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός και να μαλακώσει το κριθαράκι. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.
Βήμα 7ο
Στο τελευταίο λεπτό, προσθέστε τις γαρίδες και ανακατέψτε τες ελαφρώς.
Βήμα 8ο
Σερβίρετε το κριθαρότο και προσθέστε ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.