Μπορεί να έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να κλαίμε αλλά ποτέ να μην μάθατε τον πραγματικό λόγο. Τα κρεμμύδια είναι συστατικό σε πολλές συνταγές, ειδικά στην ελληνική κουζίνα. Όταν μαγειρεύονται, αποκτούν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία, καθώς στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς.
Ωστόσο, παρά τα τόσα θετικά τους, τα κρεμμύδια ξέρουν πώς να μας κάνουν να κλαίμε. Οι ειδικοί εξηγούν τον λόγο αυτής τους της ιδιότητας και προσφέρουν μερικές συμβουλές για το πώς να μειώσουμε τα δάκρυα όταν τα κόβουμε.
Η επιστήμη εξηγεί γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να κλαίμε
Οι χαρακτηριστικές γεύσεις της οικογένειας των κρεμμυδιών προέρχονται από την αμυντική χρήση του θείου. Τα φυτά απορροφούν θείο από το έδαφος και το ενσωματώνουν σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους χημικών ενώσεων, οι οποίες επιπλέουν στα κυτταρικά υγρά, ενώ το ένζυμο που τις ενεργοποιεί αποθηκεύεται ξεχωριστά σε μια φυσαλίδα (μια φυσαλίδα είναι ένας χώρος μέσα στο κύτταρο).
Όταν τα κύτταρα του κρεμμυδιού διαταράσσονται, είτε με το κόψιμο, το τεμαχισμό ή το μάσημα, απελευθερώνεται το ένζυμο που σπάει τα μόρια αυτών των ενώσεων, δημιουργώντας έντονα μυρωδικά και ερεθιστικά θειούχα μόρια.
Τα κρεμμύδια παράγουν μια χημική ουσία που προκαλεί δάκρυα: αυτή η πτητική χημική ουσία απελευθερώνεται από το τεμαχισμένο κρεμμύδι στον αέρα και καταλήγει στα μάτια και τη μύτη μας όταν το κόβουμε, όπου επιτίθεται στις νευρικές απολήξεις και στη συνέχεια διασπάται σε υδρόθειο, διοξείδιο του θείου και θειικό οξύ.
Συμβουλές για τη μείωση των δακρύων
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση του αποτελέσματος των κρεμμυδιών, όπως ο τύπος του κρεμμυδιού, η θερμοκρασία και η ηλικία του. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα κρεμμύδια έχουν την ικανότητα να μας κάνουν να κλαίμε όταν τα κόβουμε.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Χρησιμοποιήστε κοφτερό μαχαίρι: O πιο γρήγορος (και εύκολος) τρόπος για να μειώσετε την ένταση των ερεθιστικών ουσιών είναι να κόβετε τα κρεμμύδια με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Αυτό δεν θα εξαλείψει εντελώς την πιθανότητα να κλάψετε, αλλά όσο πιο εύκολα μπορείτε να κόψετε το κρεμμύδι, τόσο λιγότερα από τα θειούχα μόρια θα εισέλθουν στα μάτια σας.
- Δοκιμάστε να βάλετε το κρεμμύδι στο ψυγείο: Μπορείτε να μειώσετε τα πτητικά μόρια βάζοντας τα κρεμμύδια στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Επειδή τη στιγμή που μαγειρεύετε πολύ πιθανόν να μην το θυμηθείτε, μπορείτε να κόβετε περισσότερα κρεμμύδια και να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο σας. Έτσι, θα μειώσετε τα δάκρυα στην κουζίνα σας.