Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για την καρδιά;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal εξέτασε τη σχέση μεταξύ διατροφής, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας σε 80 χώρες. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο μελέτης Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE), οι επιστήμονες αξιολόγησαν πέντε ανεξάρτητες μελέτες σε συνολικά 245.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Κάθε μελέτη βαθμολογούσε το διατροφικό μοτίβο κάθε ατόμου με βάση τους έξι τύπους τροφών που οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως «τροφές της μακροζωίας»:

  1. Φρούτα
  2. Λαχανικά
  3. Ξηροί καρποί
  4. Όσπρια
  5. Ψάρια
  6. Γαλακτοκομικά

Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, κάνουν καλό στην καρδιά και το πεπτικό σύστημα και η κατανάλωση ξηρών καρπών κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σας. Η μελέτη προτείνει να τρώμε περίπου μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα για ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο για την καρδιά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας καρπός με εξαιρετικά ευεργετική δράση – Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν για σνακ καρύδια, είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από τους συμμετέχοντες που προτιμούσαν επεξεργασμένα σνακ.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι:

  • Η συνολική χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά περίπου 8 μονάδες.
  • Η LDL (κακή) χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά περίπου 7 μονάδες.
  • Τα τριγλυκερίδιά τους μειώθηκαν κατά 16 μονάδες.

Υγιεινή σαλάτα για την καρδιά με σπανάκι, ρόδι, φέτα και καρύδια πεκάν

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 4 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι (πλούσιο σε νιτρικά που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος)
  • ½ φλιτζάνι καρύδια πεκάν (καλά λιπαρά που μειώνουν τη χοληστερόλη)
  • ½ φλιτζάνι ρόδι ή μύρτιλα (αντιοξειδωτικά που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση)
  • ¼ φλιτζανιού θρυμματισμένη φέτα (ασβέστιο και πρωτεΐνες για υγιή αγγεία)
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόροι chia ή λιναρόσπορος (πλούσια σε Ω-3 υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία)
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ)
  • 1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξίδι (οι πολυφαινόλες του προστετεύουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι, προαιρετικά, για φυσική γλυκύτητα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη (συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής)

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τα πεκάν σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, μέχρι να απελευθερώσουν το άρωμά τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σπανάκι, τα μύρτιλα (ή το ρόδι), τη φέτα και τους σπόρους chia.

Ετοιμάζουμε το dressing: Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Περιχύνουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε τα πεκάν και ανακατεύουμε ελαφρά.