Σχεδόν όλοι μας καταναλώνουμε σνακ καθημερινά παρόλο που τα πολλά σνακ έχουν κακή φήμη ως προς το βάρος και την υγεία μας. Η συνήθεια του να τσιμπολογάμε όμως, κάθε άλλο παρά βλαβερή είναι, εφόσον γίνεται με τον σωστό τρόπο.

Σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, η ποιότητα των σνακ είναι πιο σημαντική από την ποσότητα ή τη συχνότητά τους. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα διατροφής για 854 συμμετέχοντες ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ιατρικές εξετάσεις για τον έλεγχο, μεταξύ άλλων, της καρδιαγγειακής υγείας και τη μέτρηση των επιπέδων λίπους και γλυκόζης στο αίμα των ατόμων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 95% των Αμερικανών συμμετεχόντων κατανάλωναν περισσότερα από δύο σνακ την ημέρα. Η κατανάλωση σνακ χαμηλής ποιότητας συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αντίσταση στην ινσουλίνη. Το αντίθετο ίσχυε για τα σνακ υψηλής ποιότητας. Η συχνότητα με την οποία καταναλώνονταν τα σνακ δεν φάνηκε να έχει αντίκτυπο σε αυτά τα επίπεδα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η ποιότητα των σνακ είναι πιο σημαντική από την ποσότητα ή τη συχνότητα αυτών. Επομένως, η επιλογή τροφίμων υψηλής ποιότητας αντί επεξεργασμένων, είναι πιθανό να είναι επωφελής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Κέιτ Μπέρμινγκχαμ, ερευνήτρια από το King’s College του Λονδίνου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι τα σνακ μπορεί να είναι ωφέλιμα για την υγεία. Ωστόσο, η έρευνα γενικά έχει καταλήξει σε μικτά αποτελέσματα, βρίσκοντας κατά κύριο λόγο ότι η κατανάλωση φαγητού μεταξύ των γευμάτων μπορεί είτε να υποστηρίξει μια υγιεινή διατροφή είτε να λειτουργήσει εναντίον της.

Τα σνακ θέλουν την στρατηγική τους…

Τα σνακ μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των γευμάτων, διατηρώντας τα επίπεδα της ενέργειάς μας και βοηθώντας μας να αποφεύγουμε την υπερφαγία στο επόμενο γεύμα. Πρέπει όμως να κάνουμε έξυπνες επιλογές.

«Τα σνακ πρέπει να είναι μια συνειδητή πράξη, όχι κάτι που κάνετε χωρίς σκέψη. Αντιμετωπίστε τα ως μικρότερα γεύματα που συμβάλλουν στην ημερήσια διατροφική ισορροπία», προτρέπουν οι ειδικοί.

Χρειάζεται ένας συνδυασμός φυτικών ινών, πρωτεΐνης και/ή λίπους σε κάθε μικρό μας γεύμα για να παραμένουμε χορτάτοι. Τα σνακ δεν είναι κανονικό γεύμα, επομένως οι συνολικές θερμίδες θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές του πρωινού, του μεσημεριανού και του δείπνου.

Ορισμένες καλές επιλογές, περιλαμβάνουν:

  • Ένα φρούτο με μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο ξηρών καρπών
  • Μια χούφτα ξηροί καρποί
  • Γιαούρτι στραγγιστό με φρούτα, λίγους ξηρούς καρπούς και σπόρους chia
  • Τυρί cottage με φρούτα
  • Φρέσκα λαχανικά με λίγο χούμους
  • Ένα βραστό αβγό με μια χούφτα ντοματίνια

Το σωστό timing

Η μέση πρωινή ώρα και η μέση απογευματινή, είναι ιδανικές στιγμές για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να απολαύσετε κάτι θρεπτικό. Αυτό σημαίνει ένα σνακ περίπου 3 ώρες μετά το πρωινό και πριν το βραδινό. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ και γενικά, φροντίστε να ακούτε τα σήματα πείνας που σας στέλνει το σώμα σας. Και αν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να κάνετε υγιεινές επιλογές όταν πεινάτε, προγραμματίστε το κάθε μικρό σας γεύμα εκ των προτέρων.